«Μεγάλη τιμή να βρίσκομαι στην Ελλάδα. Η φιλοξενία σας δεν αποτελεί έκπληξη. Σήμερα, όπως είχε πει και ο Περικλής, αισθανθήκαμε την ευεργεσία της φιλοξενίας του ελληνικού λαού» τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στην αρχή της σύντομης ομιλίας του κατά τη διάρκεια του δείπνου που παραθέτει αυτή την ώρα προς τιμήν του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Σαν Αμερικανοί είμαστε βαθιά ευγνώμονες στον ελληνικό λαό. Ξέρουμε ότι τα τελευταία χρόνια κάνατε σκληρή δουλειά και θέλω να ξέρετε πως όσο προσπαθείτε να πάτε την χώρα σας μπροστά θα έχετε πάντα την υποστήριξη και τη φιλία των ΗΠΑ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ότι θα αναφερθεί εκτενώς στους δεσμούς του ελληνικού και του αμερικανικού λαού στην αυριανή του ομιλία, συμπεριλαμβανομένης της αγάπης αμφότερων των λαών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Οι Έλληνες είναι δικαίως υπερήφανοι ως ιδρυτές των Αγώνων καθώς και για τον Λεωνίδα τον Ρόδιο που για 2000 χρόνια κράτησε το ρεκόρ με 12 ατομικά Ολυμπιακά Μετάλια, τα περισσότερα από κάθε αθλητή και εμείς οι Αμερικανοί είμαστε υπερήφανοι για τον Μάικλ Φελπς που πέτυχε ένα καινούργιο ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι» πρόσθεσε.

Ο κ. Ομπάμα είπε ότι «πέραν του αθλητικού ανταγωνισμού, είμαστε βαθιά ευγνώμονες, ως Αμερικανοί, για την συμμαχία μας με τον ελληνικό λαό, έχουμε εμπνεύσει ο ένας τον άλλο στους αγώνες μας για την ανεξαρτησία, έχουμε σταθεί με αλληλεγγύη σε καιρούς πολέμου και ειρήνης, σε εποχές καλές και κακές, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων ετών που θεωρώ ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολα για τον ελληνικό λαό.»

Ο κ. Ομπάμα στην αντιφώνησή του επικαλέστηκε «μια στιγμή της κοινής μας ιστορίας», καθώς «το 1821 όταν η Ελλάδα ξεκίνησε τον αγώνα για την ανεξαρτησία της, ένας Έλληνας πατριώτης έγραψε μια επιστολή προς την αμερικανική κυβέρνηση κάνοντας έκκληση για βοήθεια. Έγραψε λοιπόν: «Αν και μας χωρίζει μια πλατιά θάλασσα, οι αρετές των Αμερικανών είναι ίδιες με τις δικές μας.» Και πρόσθεσε: «Σας θεωρούμε φίλους, συμπατριώτες και αδελφούς».