Μπορεί να μην αιφνιδιάστηκαν ο Γ. Παπανδρέου και ο Ευ. Βενιζέλος, αλλά ουδείς εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ αμφισβητεί ότι η σχεδιασμένη εδώ και καιρό κοινή παρέμβαση των Λοβέρδου, Διαμαντοπούλου και Ραγκούση, είναι και το σήμα του αφέτη για την έναρξη της κούρσας διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ.

Αν συνδυαστεί μάλιστα και με την παραδοχή Παπανδρέου ότι δε μπορεί να εγγυηθεί άμεση μία λύση για την ελληνική οικονομία – όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα – τότε είναι μηδενικού ρίσκου η πρόβλεψη ότι οι εξελίξεις σε οικονομία και πολιτική είναι και άμεσες και ραγδαίες.

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ χθες μιλούσαν ήδη για την κίνηση των «3», παραλληλίζοντας με την κίνηση των «4» του 1995 από τους Κ. Σημίτη, Θ. Πάγκαλο, Β. Παπανδρέου και Π. Αυγερινό από τους οποίους και ξεκίνησε η διαδικασία ανατροπής του Α. Παπανδρέου. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προφανώς και δεν έδωσε κανένα «πράσινο φως» στη δημοσιοποίηση της κοινής παρέμβασης των τριών κορυφαίων υπουργών, όπως λανθασμένα άρχισε να διαρρέεται από χθες το πρωί, ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να υποβαθμίσει αλλά και να «καπελώσει» την πρωτοβουλία των υπουργών Υγείας, Παιδείας και Μεταφορών.

«Κάντε ότι νομίζετε» φέρεται να ήταν η αντίδραση του Γ. Παπανδρέου όταν δέχθηκε το τηλεφώνημα της Α. Διαμαντοπούλου, για να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία. Ενδεχομένως και να της υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει στις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις με τα στελέχη της κυβερνητικής επιτροπής την περασμένη εβδομάδα, να μην υπάρξουν ως τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου δηλώσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ…

Για «θετική πρωτοβουλία» έκανε λόγο δημοσίως ο Ευ. Βενιζέλος κρίνοντας σκόπιμο να υπενθυμίσει ότι ανήκει στην ίδια γενιά με την τριάδα των υπουργών και μοιράζεται τους ίδιους προβληματισμούς και ανησυχίες… Με εξαιρετικά προσεκτική διατύπωση που κινείται στα όρια της αμφισβήτησης και σίγουρα ξεπερνά τα όρια της αποδοκιμασίας, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης παίρνουν σαφείς αποστάσεις από Παπανδρέου και Βενιζέλο αλλά και από τους Θ. Πάγκαλο, Κ. Σκανδαλίδη, Δ. Ρέππα, Χ. Καστανίδη, Χρ. Παπουτσή τους οποίους επιχειρούν να εμφανίσουν διαλλακτικούς έναντι των συντεχνιών και άτολμους έναντι των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων ώστε να διατυπώσουν και τη διαχωριστική γραμμή της μάχης που αναμένεται στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Έχει δε σημασία, ότι πληροφορίες θέλουν και άλλους υπουργούς που δε συνυπέγραψαν το κείμενο της πρωτοβουλίας όπως οι Μ. Χρυσοχοΐδης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος συμφωνούν με το περιεχόμενο του επίμαχου κοινού άρθρου… Το επόμενο επεισόδιο θα το δούμε σύντομα.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι στις 23 Οκτωβρίου θα έχουμε οριστική συμφωνία για το ελληνικό χρέος στη Σύνοδο Κορυφής τότε οι εξελίξεις θα είναι άμεσες. Ο πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για συμμαχία «προθύμων» στην ανάγκη άμεσης υλοποίησης των μέτρων που θα αποφασιστούν, με πρόσκληση που δε θα περιοριστεί στα όρια του ΠΑΣΟΚ. Οι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου και Ραγκούσης (ενδεχομένως και κάποιοι άλλοι που σύντομα θα μάθουμε) έστειλαν ήδη μήνυμα ότι θα είναι μαζί, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος είναι βέβαιο ότι οργανώνεται και εκείνος από την πλευρά του.

Οι πιθανότητες για την αποφυγή των πρόωρων εκλογών δεν είναι πολλές αλλά υπάρχουν. Οι πιθανότητες για «βελούδινη» διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ όμως είναι σχεδόν μηδαμινές…

Πηγή: 24h.gr