«Πολύ ικανοποιημένος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου που κυρώνει τη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου, στη Βουλή.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος, γιατί το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία των Παρισίων, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετέχει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην κύρωση της ιστορικής αυτής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας», ανέφερε ο κ. Τσιρώνης. «Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Παρισίων τίθεται σε ισχύ σε λιγότερο από ένα έτος από την υπογραφή της, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει, πλέον, συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.

Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η Ε.Ε. εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%).

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία. Όπως συμφωνήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα έχουν κυρώσει έως την 7η Οκτωβρίου τη Συμφωνία των Παρισίων, θα ενημερώσουν από κοινού τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές, όπου θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών και στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.