Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, και του βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Μαυρωτά, μετά την καταγγελία του τελευταίου πως «με πονηρό τρόπο, δηλαδή με εμβόλιμη “νομοτεχνική βελτίωση” (25 γραμμών!) σε άσχετο άρθρο ήδη κατατεθείσας εκπρόθεσμης τροπολογίας», πέρασε από τη Βουλή στο νομοσχέδιο για τις «Ρυθμίσεις για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και διαπολιτισμική εκπαίδευση κι άλλες διατάξεις» μια διάταξη που αφορούσε στην ένταξη σε προσωποπαγείς θέσεις μελών ΔΕΠ (χωρίς ανοικτή πρόσκληση) των υπηρετούντων ως ΕΕΠ και ΕΔΙΠ στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρωτά, ο κ. Φίλης την επανέφερε ως «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής σε εκπρόθεσμη τροπολογία και περιέγραψε «παραπλανητικά» το περιεχόμενό της στην Ολομέλεια (από τα πρακτικά τα λόγια του: «Η δεύτερη (νομοτεχνική) αφορά τη γνωστή ρύθμιση -μπήκε σε παλαιότερες συνεδριάσεις το θέμα- για τους καθηγητές, τους υπηρετούντες λέκτορες των ΑΕΙ και τους καθηγητές εφαρμογών των ΤΕΙ, δηλαδή το θέμα των ΕΔΙΠ, που δίνουμε μια λύση». «Συνεπώς, είτε δεν ήξερε τι περιείχε, είτε ήξερε και σκοπίμως το έκρυψε. Το αξιοπερίεργο είναι ότι ούτε καν συνεννοήθηκε με την κα. Αναγνωστοπούλου προκειμένου, ως καθ’ ύλην αρμόδια, να εξηγήσει τη “νομοτεχνική βελτίωση”, όπως είχε κάνει τον Μάιο. Επιπλέον, κατά περίεργη σύμπτωση, η συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν έφτασε ποτέ στο χώρο από όπου τις προμηθεύονται οι επιστημονικοί συνεργάτες των βουλευτών», ανέφερε ο βουλευτής του Ποταμιού. «Όλο αυτό το σκηνικό είναι ενδεικτικό του τρόπου “μουλωχτής νομοθέτησης” που ακολουθείται από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με άσχετες διατάξεις, εκπρόθεσμες τροπολογίες, εμβόλιμες δήθεν “νομοτεχνικές βελτιώσεις” με σκοπό την απόκρυψη για να μην υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης. Έτσι λοιπόν στα μουλωχτά περνάνε κομβικές διατάξεις για το μέλλον των Πανεπιστημίων, ερήμην των ίδιων των Πανεπιστημίων…», κατήγγειλε ο κ. Μαυρωτάς.

Η απάντηση Φίλη στις «ανακρίβειες» του κ. Μαυρωτά

Απαντώντας στον βουλευτή του Ποταμιού και αντιδρώντας στον χαρακτηρισμό «μουλωχτή νομοθέτηση», το υπουργείο Παιδείας, αφού παρατηρεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση υπερψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ και το Ποτάμι, ενώ την καταψήφισαν η ΝΔ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Χρυσή Αυγή, παρατηρεί πως «συνάγεται, ότι, ο κ. Μαυρωτάς, αν ήταν βάσιμοι οι ισχυρισμοί του, είχε όλη την ευχέρεια να καταψηφίσει την τροπολογία στην οποία εμπεριέχονταν η συγκεκριμένη ρύθμιση, όπως έκαναν άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν το έπραξε και οι εκ των υστέρων καταγγελίες του, εκθέτουν τον ίδιο στις εύλογες κατηγορίες, ότι, ή δεν ξέρει τι του γίνεται, ή, ότι, είναι εκείνος που ασκεί “μουλωχτή αντιπολίτευση”. Και, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά. Ξέρει αυτός». Επί της ουσίας, αναφέρει το υπουργείο Παιδείας, «είναι γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε κατατεθεί από τη βουλεύτρια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κα Κεφαλίδου, ανάλογη τροπολογία η οποία, μάλιστα, πρόβλεπε ότι τα μέλη ΕΔΙΠ θα μπορούσαν να κριθούν για τη θέση του Επίκουρου Καθηγητή και όχι για τη θέση του Λέκτορα όπως προβλέπει η ρύθμιση που ψηφίστηκε. Τότε, η αναπληρώτρια υπουργός κα Αναγνωστοπούλου, είχε χαρακτηρίσει δίκαιο το αίτημα των μελών ΕΔΙΠ και υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα. Αυτά είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής, συνεπώς, οι αιτιάσεις τού κ. Μαυρωτά περί παραπλάνησης της εθνικής αντιπροσωπείας είναι εντελώς εκτός πραγματικότητας. Στη συνέχεια, από τη μελέτη του προβλήματος αποδείχθηκε, ότι, λόγω της χρόνιας αδιοριστίας στα ΑΕΙ, υπάρχουν επιστήμονες με προσόντα ανάλογα των λεκτόρων που έχουν καθηλωθεί επί χρόνια σε θέση εργαστηριακού προσωπικού χωρίς καμία δυνατότητα εξέλιξης. Οι επιστήμονες αυτοί κατέχουν όλοι διδακτορικό τίτλο σπουδών και έχουν ερευνητικό ακόμη και διδακτικό έργο. Τώρα, που, με ενέργειες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ξεμπλοκάρονται επιτέλους οι διορισμοί, αποφασίστηκε μέσω της ρύθμισης που ψηφίστηκε, να ικανοποιηθεί το αίτημά τους και, ταυτόχρονα, να δοθεί μια ακόμη δυνατότητα στις σχολές και στα τμήματα των ΑΕΙ να προσλάβουν προσωπικό. Η απόφαση ανήκει στα ίδια τα ΑΕΙ και όχι στο Υπουργείο. Αν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ κρίνουν μέσα από τις δικές τους διαδικασίες, ότι, πρέπει κάποια μέλη ΕΔΙΠ να κριθούν για τη βαθμίδα του λέκτορα μπορούν να το πράξουν. Αν όχι, αυτό το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται με το υπάρχον καθεστώς. Αυτή είναι η αλήθεια, που, δυστυχώς, επιχειρεί να διαστρέψει ο κ. Μαυρωτάς και όσοι δίνουν βάση στις ανακρίβειές του. Τέλος, επειδή, ήδη κυκλοφορούν ψίθυροι από τα γνωστά και μη εξαιρετέα κέντρα της διαπλοκής, περί σχέσης της συγκεκριμένης ρύθμισης με πρόσωπα που στοχοποιούνται άδικα για μια ακόμη φορά λόγω των σχέσεών τους με πολιτικά πρόσωπα, καλούμε την κοινή γνώμη να αποδοκιμάσει τους εμπνευστές αυτών των αθλιοτήτων και όσους τις αναπαράγουν».

«Το απύθμενο θράσος του κ. Φίλη»

Ο κ. Μαυρωτάς επανήλθε σήμερα στο θέμα, κάνοντας λόγο για απύθμενο θράσος του κ. Φίλη. Όπως σημείωσε, «έχοντας λερωμένη τη φωλιά του που πέρασε εν κρυπτώ ολόκληρη διάταξη ως νομοτεχνική βελτίωση σε τροπολογία παραβιάζοντας κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, με κατηγορεί με μακροσκελή ανακοίνωση ότι “δεν ξέρω τι μου γίνεται”». Ας δούμε όμως τι ξέρω με στοιχεία απαντώντας ένα προς ένα τα σημεία του, σημειώνει ο κ. Μαυρωτάς:

  1. Ο κ. Φίλης εκμεταλλεύθηκε την απουσία μου από την ολομέλεια (ήμουν στην εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των κομμάτων & ΜΜΕ) την ώρα που «τρύπωσε» την εν λόγω διάταξη στο νομοσχέδιο, περιγράφοντάς την μάλιστα παραπλανητικά όπως φαίνεται στο video και στα πρακτικά στη σελ. 212-213 μπερδεύει τους καθηγητές εφαρμογών ΤΕΙ με τους ΕΔΙΠ). Η δε καθ’ ύλην αρμόδια Υπουργός κ. Αναγνωστοπούλου ουδέποτε την ανέπτυξε, όπως είχε κάνει τον Μάιο (βλ. επόμενο σημείο).
  2. Το υπουργείο ψεύδεται ασύστολα όταν λέει ότι «η κ. Αναγνωστοπούλου είχε χαρακτηρίσει δίκαιο το αίτημα των μελών ΕΔΙΠ και υποσχέθηκε να μελετήσει το θέμα». Αντίθετα, δίκαιη είχε χαρακτηρίσει την αντίδρασή μου και είχε πει ότι δεν πρέπει να είναι κλειστές οι διαδικασίες. Δείτε εδώ τα πρακτικά στη σελ. 33 κάτω δεξιά.
  3. Ο κ. Φίλης δεν είναι που διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους ότι θα ανοίξει 500 θέσεις ΔΕΠ; Γιατί λέει λοιπόν ότι οι νέοι επιστήμονες -αρκετοί εκ των οποίων είναι όντως λαμπροί, το ξέρω από πρώτο χέρι καθότι συνεργάζομαι μαζί τους στο Πολυτεχνείο- δεν έχουν προοπτική; Έχουν και πολύ καλές προοπτικές μάλιστα σε διαδικασίες που θα είναι όμως ανοικτές.
  4. Αν είναι έτσι όμορφα, ωραία και απλά για τα τμήματα των ΑΕΙ όπως τα λέει το Υπουργείο γιατί δεν την έφερνε την διάταξη αυτή με κανονικές διαδικασίες (ηλεκτρονική διαβούλευση, επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων, ακρόαση φορέων κλπ); Τι φοβόταν ο κ. Φίλης; Φοβόταν τις αντιδράσεις από τα Πανεπιστήμια που βλέπουν τώρα να ανατρέπεται ο προγραμματισμός τους. Θα είχε ενδιαφέρον να ακούσουμε και την άποψη των πρυτάνεων ή της ΠΟΣΔΕΠ στο τόσο «εύκολο» αυτό θέμα. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ο Υπουργός ότι οι προσωποπαγείς θέσεις θα ανοίξουν στο γνωστικό αντικείμενο των ΕΔΙΠ. Είναι αυτές ταυτόσημες με τις απαιτήσεις του κάθε τμήματος σε νέο προσωπικό; Πολύ αμφιβάλλω…
  5. Εγώ δεν ανέφερα τίποτε για το «ακατανόμαστο» θέμα, αλλά ο σοφός λαός λέει ότι όποιος έχει τη μύγα μυγιάζεται.

«Επειδή η Ελλάδα είναι μικρό χωριό και γνωριζόμαστε, μπορεί ο καθένας να κρίνει ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο, ποιος κουρελιάζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και ποιος προσπαθεί να τις υπερασπιστεί…», καταλήγει.