Την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη και ότι η Γερμανία θέλει την Ελλάδα να παραμείνει σε αυτήν, εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. Μιλώντας στο κρατικό κανάλι της ΝΕΤ, η κ. Μέρκελ επεσήμανε εξάλλου ότι υπολογίζει ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει το συμφωνηθέν πρόγραμμα με το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή τους για το γεγονός ότι το Σεπτέμβριο, οι αριθμοί ήταν διαφορετικοί από εκείνους, που αναμένονταν και για την αποχώρηση της τρόικας από την Αθήνα. Ωστόσο, πλέον η κ. Μέρκελ δηλώνει πεπεισμένη ότι η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη συνέχεια της συνεργασίας με την τρόικα και πως η αξιολόγηση της θα κρίνει εάν θα πρέπει να υπάρξουν εκ νέου διαπραγματεύσεις.

Στο μεταξύ, η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η λιτότητα δεν είναι το λάθος φάρμακο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, όμως εξέφρασε και τον σεβασμό της για τους πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι χωρίς να έχουν καμιά ανάμειξη στο μεγάλο χρέος, βρίσκονται τη στιγμή αυτή αντιμέτωποι στην Ελλάδα με πάρα πολύ δύσκολους καιρούς. Όμως, δήλωσε ότι το το πρόγραμμα δεν απευθύνεται στους μεμονωμένους ανθρώπους, δεν αφορά μόνο περικοπές, αλλά στο πρόγραμμα αυτό υπάρχουν στοιχεία που αφορούν δομικές μεταρρυθμίσεις. Σε αυτά ανήκει π.χ. η όλη προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων.

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι αρκετές φορές υπήρξε πολύ αυστηρή με την Ελλάδα. «Ορισμένοι άνθρωποι στην Ελλάδα με θεωρούν υπεύθυνη για το γεγονός ότι η χώρα αναγκάστηκε να λάβει αυστηρά μέτρα. Είμαι αναγκασμένη με ζήσω με αυτά.

Ακόμα και στη Γερμανία με βρίζουν. Πιστεύω πάντως ότι όλα είναι για το καλό της Ελλάδα». «Τόσο πολλοί Έλληνες ζουν κοντά μας και όλοι ανήκουμε στην Ευρώπη, ακόμα και αν είμαστε καμιά φορά αυστηροί» κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πηγή: 24h.gr