Την αποφασιστικότητά τους για την άμεση επίλυση του Κυπριακού τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Νίκος Κοτζιάς και Ιωάννης Κασουλίδης, σε σύντομη συνομιλία που είχαν λίγο πριν από τη σύσκεψή τους.

«Και εσείς και εγώ μεγαλώσαμε με το κυπριακό ζήτημα», ανέφερε ο κ. Κοτζιάς καλωσορίζοντας τον κύπριο ομόλογό του στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Η ελληνική Δημοκρατία και ειδικότερα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών νιώθει πάντα μία χαρά και μία ευθύνη όταν έρχεστε στην Αθήνα».

Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως προσβλέπει να συνεχιστεί η στενή συνεργασία και φιλική σχέση τους, «διότι μπαίνουμε και στα βαθιά νερά ενός θέματος που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, που έχει πρώτο λόγο η Ελλάδα, σαν απερχόμενη εγγυήτρια δύναμη, που είναι το θέμα της ασφάλειας». «Οριστικά απερχόμενη», παρατήρησε σε αυτό το σημείο ο κ. Κοτζιάς.

«Αυτό είναι το κύριο θέμα που θα μας απασχολήσει- θα ήθελα να το δούμε μαζί- αλλά μετά έχουμε να μιλήσουμε λίγο για τη γείτονά μας χώρα, με τις εξελίξεις της, πώς τις βλέπετε, πώς τις βλέπουμε», σημείωσε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών.