Με πολιτικές διαδικασίες, οι οποίες δεν προσδιορίζονται, το «διαπαραταξιακό» των 6 δημοτικών παρατάξεων και των κινημάτων πολιτών από τον χώρο της «δημοκρατικής αντιπολίτευσης» του Δήμου Θεσσαλονίκης θα επιλέξει τον υποψήφιο δήμαρχο στο τελευταίο 10ήμερο του Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ «η διαδικασία αυτή δεν θα είναι ούτε κάλπη, όπως εκλέχθηκαν Παπανδρέου και Σαμαράς σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ούτε το αποτέλεσμα ευρείας δημοσκόπησης, όπως πρότεινε ο Γιάννης Μπουτάρης και γι’ αυτό αποστασιοποιήθηκε από το διαπαραταξιακό».

Οι «6», εκπροσωπήθηκαν από τους: Λάζαρο Ζαχαριάδη (από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ, υπό τη Χρύσα Αράπογλου, δημοτική παράταξη), Τριαντάφυλλο Μηταφίδη (δημοτική παράταξη Συνασπισμού), Μιχάλη Τρεμόπουλο (οικολογία-αλληλεγγύη), Λάζαρο Αγγέλου (κίνημα πολιτών «Αλλάζουμε την πόλη»), Τάσο Τζήκα (υποψήφιος δήμαρχος), Κώστα Νικολάου (κίνημα των 12).

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν δηλώθηκε πως:
* Συμφώνησαν στο πρόγραμμα για μία κοινωνικά δίκαιη αντιμετώπιση της κρίσης, με σαφείς αντικυβερνητικές αναφορές στα μέτρα που έχουν παρθεί.
* Συμβαδίζουν στο όραμα για μία πόλη που θα διέπεται από τις αρχές της αειφορίας, δηλαδή μιας οικονομικής ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και προστασία του περιβάλλοντος.
* Κινούνται στην ίδια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης με βασικά λειτουργικά όργανα τη γενική συνέλευση σε επίπεδο γειτονιάς, διαμερίσματος του δήμου και θεματικές γενικές συνελεύσεις για την οικονομία, το περιβάλλον, την κοινωνική συνοχή, τον πολιτισμό.

Δεν υπήρξαν απαντήσεις:
* Στο ερώτημα ποια θα είναι η θέση του διαπαραταξιακού αν το ΠΑΣΟΚ δώσει χρίσμα και αν θα συνεχιστεί η «πολιτική διαδικασία» εκλογής υποψήφιου δημάρχου, χαρακτηρίζοντας «υποθετική» την ερώτηση.
* Γιατί το διαπαραταξιακό περιορίστηκε σε 6 παρατάξεις και κινήματα πολιτών και δεν επιδίωξε τη διεύρυνσή του όταν οι καταγγέλλοντες τη διοίκηση Παπαγεωργόπουλου είναι περισσότεροι.
* Αν είναι δεσμευτική για το ΠΑΣΟΚ η τοποθέτηση του εκπροσώπου της προσκείμενης σ’ αυτό παράταξης, με το δεδομένο ότι τόσο ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης όσο και ο Φώτης Μπίμπασης, που τώρα είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και εκτός διαπαραταξιακού, προέρχονται απ’ αυτή την παράταξη.
Ως παρατηρητές στην αίθουσα όπου δόθηκε η συνέντευξη Τύπου, διατυπώνοντας παράπονα για τον αποκλεισμό τους, ήταν οι: Ανδρέας Κουράκης, από την προσκείμενη στον Γιάννη Μπουτάρη παράταξη, Νίκος Ευθυμιάδης, υποψήφιος δήμαρχος, Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, υποψήφιος δήμαρχος προερχόμενος από την προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ παράταξη, και Φώτης Μπίμπασης, υποψήφιος δήμαρχος.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα ανακοινώνει το μεσημέρι την υποψηφιότητά του ο Σάκης Τζακόπουλος, πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας. Είναι η 10η υποψηφιότητα, μετά τους: Κώστα Γκιουλέκα, Γιάννη Μπουτάρη, Σωτήρη Ζαριανόπουλο, Στέλιο Παπαθεμελή, Νίκο Ευθυμιάδη, Τάσο Τζήκα, Βασίλη Παπαγεωργίου, Φώτη Μπίμπαση και Μπάμπη Μπαρμπουνάκη.

Πηγή: Ελευθεροτυπία