Η προετοιμασία του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα μέσα Οκτωβρίου και οι δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2014-2020 ήταν τα βασικά θέματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες. Τις ελληνικές θέσεις υποστήριξε η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τη συζήτηση που θα διεξαχθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες για τη σταθερότητα της Ευρωζώνης η κ. Ξενογιαννακοπούλου υπογράμμισε, στην παρέμβασή της στο Συμβούλιο, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει αποτελεσματικότητα και αποφασιστικότητα στο θέμα της ανάπτυξης, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου γίνεται τεράστια προσπάθεια από όλες τις χώρες, αλλά ιδιαίτερα από τις χώρες που πρέπει να πετύχουν δημοσιονομική προσαρμογή.

Η αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε ακόμη στη ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση και υλοποίηση των αποφάσεων της 21 Ιουλίου, κάτι που όπως είπε, είναι κρίσιμο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις χώρες που έχουν προβλήματα, καθώς και για την Ευρωζώνη.

Μάλιστα ενημέρωσε τους ομολόγους της ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με συνέπεια σε δύσκολες αποφάσεις, όπως φάνηκε και στις ανακοινώσεις της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας όμως ότι θα πρέπει να υπάρξει αποφασιστικότητα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.