Ένα δώρο προσέφερε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αποκαλύπτοντας πως πρόκειται για κάτι που ανασύρθηκε από τα νερά της Μεσογείου και εκφράζοντας την ευχή η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία να διατηρηθεί και αντικείμενα σαν το συγκεκριμένο να μην χρειαστεί ξανά για να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Ο κ. Τσίπρας προσέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ένα σωσίβιο, «εργαλείο ζωής», όπως το χαρακτήρισε, το οποίο εκείνος αποδέχθηκε και μάλιστα έσπευσε να φορέσει. Τόνισε πως είναι πιθανό να το χρειάζονται πολλοί άνθρωποι και εξομολογήθηκε πως ο ίδιος δεν ξέρει κολύμπι. Ξεκίνησε δε τις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, απευθύνοντας στα ελληνικά τον χαιρετισμό «Καλημέρα σας».

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως συζήτησαν για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, «που αποτελούν ευρωπαϊκή και διεθνή πρόκληση και αντιμετωπίζεται με συνεκτική πολιτική βασιζόμενη στην αλληλεγγύη και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια εις βάρος της Ελλάδας το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας και υπογράμμισε: «Προτεραιότητα ο μικρός δρόμος που έχει ανοίξει, για τους πρόσφυγες με τις χώρες Σένγκεν να γίνει το επόμενο διάστημα λεωφόρος». Πρόσθεσε πως συμφώνησαν στην ανάγκη να υπάρξει δίκαιος επιμερισμός της φιλοξενίας των προσφύγων στην Ευρώπη με επιτάχυνση των διαδικασιών και με αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε, επίσης, τη στήριξη του στις συνομιλίες στο Κυπριακό για την εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο γεγονός ότι η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, λύσης χωρίς κατοχικά στρατεύματα και χωρίς τον αναχρονιστικό θεσμό των εγγυήσεων.

Η Ελλάδα είναι άξια θαυμασμού, αλλά και μεγαλύτερης υποστήριξης από τη διεθνή κοινότητα, δεν πρέπει να αφεθεί μόνη της στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, υπογράμμισε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο γγ του ΟΗΕ είπε πως είναι ευπρόσδεκτη η δέσμευση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων για εξεύρεση λύσης εντός του έτους.

ban01 ban2 ban03 ban04 ban05 ban06