Η πλήρης εφαρμογή της απόφασης της 21ης Ιουλίου είναι η πρώτη προτεραιότητα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό που έκλεισε πριν από λίγο την ομιλία του στο Βελλίδειο της Θεσσαλονίκης.

«Θα λάβουμε και όποιες άλλες αποφάσεις πρέπει, θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σταθεί όρθια η χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου, στέλνοντας μήνυμα ότι τώρα πλέον δεν υπάρχει ο χρόνος για υπολογισμό του πολιτικού κόστους.

«Όποτε κάναμε εκπτώσεις ή πισωγυρίσματα το βρήκαμε μπροστά μας. Κάθε καθυστέρηση, κάθε αμφιθυμία, κάθε άλλη επιλογή από το να τηρήσουμε πιστά τις δεσμεύσεις μας, είναι επισφαλής και επικίνδυνη για τη χώρα και τους πολίτες» σημείωσε ενδεικτικά.

Ο κ. Παπανδρέου άφησε αιχμές για εγχώρια, μικρά και μεγάλα συμφέροντα τα οποία – όπως είπε- βάζουν εμπόδια στην προσπάθεια της χώρας να βγει από την κρίση. Άφησε αιχμές εναντίον της «δικαιοσύνης που αργεί», εναντίον της «δημόσιας διοίκησης που καθυστερεί», εναντίων των συντεχνιών «που χάνουν προνόμια που είχαν για χρόνια σε βάρος των άλλων» και μίλησε και πάλι για την απόφασή του να συγκρουστεί, εναντίων των «μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που νέμονται τον κρατικό κορβανά, χειραγωγούν πολιτικούς και επιβάλλουν τη δική τους ατζέντα».

Με αναλυτική αναφορά σε όλα τα μέτρα που αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα και έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων χωρίς να έχουν πείσει την ευρωζώνη (εργασιακή εφεδρεία, ενιαίο μισθολόγιο, άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων κλπ) ο κ. Παπανδρέου δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί «με ότι ταλαιπωρεί την Ελλάδα», ενώ για άλλη μία φορά αναφέρθηκε στην επικείμενη διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης.

«Μπορείτε να μου καταλογίσετε πολλά. Δεν είμαι αλάνθαστος. Είμαι όμως αφοσιωμένος στην εθνική προσπάθεια και ο δρόμος αυτός δεν έχει επιστροφή» είπε ο κ. Παπανδρέου, ενώ επιχειρώντας να στείλει ένα μήνυμα στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι «αν κάποιος γοητεύεται από μια τέτοια προοπτική, κάνει τραγικό ιστορικό λάθος. Ο καθένας μας είναι ώρα να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες σε όποιον κομματικό χώρο και αν τοποθετείται σε όποια πτέρυγα της Βουλής κι αν κάθεται τώρα δεν έχει το δικαίωμα της σιωπής».

Θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα απέναντι στα σενάρια περί εξόδου από το ευρώ ή χρεοκοπίας λέγοντας «αυτοί που στοιχηματίζουν την Ελλάδα μακριά από το Ευρώ να βρουν απέναντί τους την Ελλάδα ολόκληρη. Αυτοί που ελπίζουν να αγοράσουν έναντι πινακίου φακής την Ελλάδα, τις επιχειρήσεις, την γη και την εργατική της δύναμη να βρουν μπροστά τους κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα».

«Δεν είμαι εδώ για την θέση η την εκλογή μου» είπε ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στην κριτική για την απόφασή του να μην προχωρά σε εκλογές, ενώ πήρε εμφανείς αποστάσεις από την επίθεση εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων, ζητώντας ότι η μεταρρύθμιση στο δημόσιο θα στηριχθεί στους έντιμους και εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την «απόφαση της κυβέρνησης για άμεση έρευνα πόρων φυσικού αερίου και πετρελαίου σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη».

Πηγή: 24h.gr