Σε διάψευση δημοσιευμάτων, σχετικά με τις συζητήσεις με τη τρόικα, προχώρησε σήμερα με ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες έχουν στόχο την καλλιέργεια κλίματος αβεβαιότητας αλλά και κινδυνολογίας. Κάνοντας λόγο για «δημοσιογραφικο-πολιτικά σενάρια» που δημοσιεύθηκαν στον εγχώριο Τύπο το Σαββατοκύριακο για τις συζητήσεις με την τρόικα, ο υπουργός τόνισε πως ο ίδιος στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την περασμένη Παρασκευή, παρουσίασε με αναλυτικό τρόπο το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις με την τρόικα και τα θέματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ως χώρα τους επόμενους μήνες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «η αναλυτική αυτή παρουσίαση δεν απευθυνόταν μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στο διεθνές ακροατήριο. Τελούσε, άρα, υπό τον έλεγχο και των θεσμικών συνομιλητών μας». Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συζητά με την τρόικα για το μακροοικονομικό πλαίσιο και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2011 και του 2012, ενώ χειρίζεται ταυτόχρονα και τα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου.

Παράλληλα, ο υπουργός υπενθύμισε πως βρίσκονται σε εξέλιξη η ενεργοποίηση του νέου ρόλου του EFSF που πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των κρατών-μελών τις επόμενες εβδομάδες, η επίλυση του ζητήματος των εγγυήσεων που ζητά η Φινλανδία στο Eurogroup και η ολοκλήρωση του PSI, με τη διασφάλιση του μεγίστου ποσοστού συμμετοχής του διεθνούς τραπεζικού συστήματος στο σχέδιο επιμήκυνσης και βελτίωσης των όρων του ελληνικού δημοσίου χρέους. Επεσήμανε επίσης η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου μπορεί να αλλάξει την κατάσταση και να αποκλιμακώσει την πίεση που υφίσταται η ελληνική πραγματική οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως η αναχώρηση των στελεχών της τρόικας την Παρασκευή, προκειμένου να επιστρέψουν σε δέκα μέρες, ήταν συμφωνημένη και προγραμματισμένη εξαρχής, ως μέθοδος εργασίας που θα μας επιτρέψει να έχουμε πληρέστερη εικόνα, όχι μόνο ως προς την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, αλλά και ως προς το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2012. «Η βαθύτερη ύφεση είναι μια πραγματικότητα που επηρεάζει αυτόματα το δημοσιονομικό στόχο. Ανεξάρτητα, όμως, από την ύφεση υπάρχουν τα ήδη ψηφισμένα και ισχύοντα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν και πολλά διαρθρωτικά ζητήματα, στα οποία οφείλουμε ως χώρα να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα, με πιο γρήγορο και αποφασιστικό τρόπο. Και αυτό κάνουμε» κατέληξε ο υπουργός.

Πηγή: 24h.gr