«Έχουμε προχωρήσει πραγματικά σε ένα πολύ θετικό βήμα, το οποίο χαλάει τα σχέδια και όσων είχαν επενδύσει στην αβεβαιότητα και την αστάθεια, αλλά κυρίως δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αλλαγή σελίδας της χώρας». Αυτό δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, η Ράνια Σβίγκου, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο», σχετικά με την προσυμφωνία του Eurogroup και τις προτεραιότητες ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνησης από εδώ και έπειτα, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανατροπή, αρνητική εξέλιξη, στο επόμενο Eurogroup.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «σίγουρα δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς» και πως «όντως πρόκειται για ένα δύσκολο πακέτο μέτρων». «Είναι όμως ώρα για ακόμα πιο σκληρή δουλειά, για οργανωμένες κυβερνητικές πρωτοβουλίες και για ένα οργανωμένο σχέδιο για την ανασύνταξη της οικονομίας και της κοινωνίας, το οποίο ξεφεύγει από την υλοποίηση απλώς και μόνο της συμφωνίας, έτσι ώστε και να προωθηθούν αλλαγές που πραγματικά αλλάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, αλλά και να μπουν οι βάσεις για το πόσο γρήγορα θα βγούμε από την κατάσταση επιτροπείας που έχει μπει η χώρα» πρόσθεσε.

Η κ. Σβίγκου υπογράμμισε ότι η θέση για αλλαγή σελίδας της χώρας αφορά σε πραγματικές πρωτοβουλίες, από τις οποίες κάποιες έχουν ήδη δρομολογηθεί, άλλες πρέπει να επιταχυνθούν, για την ανάπτυξη, για την κοινωνική οικονομία, για την καταπολέμηση της ανεργίας με δημιουργία θέσεων εργασίας. Σημείωσε, ότι υπάρχει ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που πρέπει να παρθούν το επόμενο διάστημα, πλέγμα στο οποίο εντάσσονται και οι κρίσιμοι τομείς της παιδείας και της υγείας. Επισήμανε, δε, ότι υπάρχει ο αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος ήδη έχει μπει στη διαβούλευση, η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την προκήρυξη των αδειών, αλλά και ζητήματα που πρέπει να γίνουν και ξεφεύγουν από την οικονομία, παραπέμποντας ως παράδειγμα στις εικόνες από τη δράση των ΜΑΤ στην τελευταία συγκέντρωση στο Σύνταγμα «που πρέπει να λάβουν τέλος», ζήτημα για το οποίο έχει γίνει και ερώτηση από 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνοψίζοντας, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως «όλα αυτά δείχνουν ότι και υπάρχει πολλή δουλειά ακόμα να γίνει και ότι δεν πρέπει να πετάμε στα σύννεφα», για να προσθέσει πως «το σίγουρο, όμως, είναι ότι κλείνει ένας κύκλος αβεβαιότητας και αποσταθεροποίησης, για τον οποίο, τόσο η διαπλοκή, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν παίξει τα ρέστα τους όλα το προηγούμενο διάστημα…».

Απαντώντας για τις κατηγορίες της ΝΔ περί «άνευ όρων συνθηκολόγηση», «τέταρτου μνημονίου» και «μέτρων 12 δισ.», η κ. Σβίγκου σχολίασε ότι «η ΝΔ, από τη μεγάλη της επιθυμία να υπογράφει μνημόνια, βλέπει παντού μνημόνια». Ακόμη, υπογράμμισε ότι «τώρα που τελειώνουν αυτές οι διακηρύξεις καταστροφολογίας και περί εκλογών κ.λπ., που έχει κολλήσει και η βελόνα», θα πρέπει και η ΝΔ να καταθέσει μία συγκεκριμένη πρόταση για το πώς βλέπει τη χώρα να στέκεται στα πόδια της. Την κατηγόρησε ότι μέχρι στιγμής «το μόνο που έχουμε δει είναι να συντάσσεται με τις πιο ακραίες θέσεις των δανειστών, για να δημιουργηθεί αυτό το κλίμα αποσταθεροποίησης». Στο ίδιο πλαίσιο, σχολίασε ότι «με τις φαντασιώσεις της ΝΔ δεν μπορείς να αντιπαρατεθείς» και πως «όταν η ΝΔ ανακαλύπτει μέτρα εκεί που δεν υπάρχουν, όταν η ΝΔ αρνείται να παραδεχτεί ακόμα και τους δείκτες της Eurostat, καταλαβαίνετε ότι δεν μπορείς να κάνεις σοβαρή πολιτική συζήτηση επί αυτών». Τέλος, εκτίμησε ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και στην ίδια τη ΝΔ και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, για τα οποία ανέφερε ότι «αδυνατούν αυτήν τη στιγμή να βρουν ένα πολιτικό βηματισμό και να καταθέσουν μία ολοκληρωμένη πρόταση για τη χώρα».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των κομμάτων της κεντροαριστεράς της χώρας και των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων στην Ευρώπη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι η κυβέρνηση εργάζεται όλο το προηγούμενο διάστημα σε μία κατεύθυνση οικοδόμησης συμμαχιών στον ευρωπαϊκό χώρο, συμμαχίες που, όπως επεσήμανε, «ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας για να υπάρξει πραγματικά μία ασπίδα απέναντι στα ακραία σχέδια του ΔΝΤ». Όπως είπε, η κυβέρνηση έχει δείξει ότι μέσα στη διαπραγμάτευση θα αξιοποιήσει όλα τα δυνατά εργαλεία και όλες τις συμμαχίες για να μπορέσει να πετύχει τους στόχους της, με επόμενο άμεσο στόχο τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, υποστήριξε ότι «την ίδια στιγμή που οι συμμαχίες ήταν αυτού του επιπέδου, και βέβαια ήταν συμμαχίες, ακόμα και πρόσωπα του κεντροδεξιού χώρου, όπως είναι και ο Γιούνκερ, είδαμε και σε μία πλήρη αναντιστοιχία και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι να συντάσσονται με αυτούς που υπονόμευαν τη χώρα και υπονόμευαν και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία χωρίς επιπρόσθετα μέτρα, μία συμφωνία η οποία θα υλοποιεί μόνο τη συμφωνία του καλοκαιριού, χωρίς να υπάρχουν επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για την ελληνική κοινωνία». Ολοκληρώνοντας επ’ αυτού, ανέφερε ότι «έχει πλήρως αποτύχει αυτό το σχέδιο των κομμάτων της αντιπολίτευσης και μένει να δούμε τι θα εφεύρουν για το επόμενο διάστημα».