Στα μονοπάτια της σοσιαλδημοκρατίας συνεχίζει το ταξίδι του για την δημιουργία συμμαχιών ενόψει της εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα το μεσημέρι, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Του Νίκου Ανδριόπουλου

Η αγωνία της κυβέρνησης για τη δημιουργία ευρωπαϊκών συμμαχιών έναντι του άτεγκτου ΔΝΤ για το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι εμφανής, καθώς τα περιθώρια στενεύουν και το χρονοδιάγραμμα για κλείσιμο της διαδικασίας μέχρι το Πάσχα είναι εξαιρετικά «σφιχτό». Ήδη Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης βρίσκονται στην Ουάσινγκτον για την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ, όπου θα χτυπά η καρδιά των διαπραγματεύσεων για το μέλλον της αξιολόγησης και τη στάση που θα τηρήσει το Ταμείο.

Εν τω μεταξύ, ήδη από την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης επιχείρησε να στρώσει το έδαφος για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Μάρτιν Σουλτς. Ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης απαντώντας σε επιστολή του πρώτου για τις αποκαλύψεις των Wikileaks τόνισε ότι «η συνομιλία των στελεχών του ΔΝΤ που διέρρευσε αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα, είναι ένα σαφές παράδειγμα την αναγκαιότητας για αυξημένο κοινοβουλευτικό έλεγχο των προγραμμάτων οικονομικής βοήθειας»

Ο πρωθυπουργός σήμερα μεταβαίνει στο Στρασβούργο μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, με το Μέγαρο Μαξίμου να εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένο, κάνοντας λόγο για εξαιρετικό κλίμα μεταξύ των δύο ανδρών. Ενδεικτικό του κλίματος είναι σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το γεγονός ότι ο κ. Ολάντ «παραβίασε» το πρωτόκολλο και συνόδευσε τον Αλέξη Τσίπρα μέχρι την πόρτα του αυτοκινήτου του κατά την αποχώρησή του.

Αμφότεροι συμφώνησαν κατά τη διάρκεια της κατά μόνας ωριαίας συνάντησής τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο γεγονός ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος σύμφωνα με πληροφορίες, έδειξε πλήρη κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις, αποδέχθηκε ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις υποχρεώσεις της και ότι είναι πλέον θετική η πορεία της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η δήλωση οτι «πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση την ερχόμενη εβδομάδα» χαρακτηρίζεται από ορισμένους κύκλους συβιλλική, καθώς έχει πολλαπλές αναγνώσεις.

Από την πλευρά του πάντως ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις. Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός, εισάγοντας στην εξίσωση και την γεωπολιτική χροιά τυχόν νέων καθυστερήσεων από την πλευρά του ΔΝΤ.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι βάσει στοιχείων, η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ότι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα. Σχετικά με το ΔΝΤ η ελληνική πλευρά υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%. «Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πως τα κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Την ίδια ώρα πάντως, ένεκα και των αντιδράσεων από ΔΝΤ αλλά και την Κομισιόν και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια για Ασφαλιστικό και Φορολογικό πριν την ολοκλήρωση της συμφωνίας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου επαναλάμβαναν την Τετάρτη πως δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια. Τουναντίον, οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν το μήνυμα που είχε στείλει ήδη από την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ότι θα γίνουν αλλαγές κατόπιν διαβούλευσης με τους θεσμούς, καθώς και ότι στόχος της Αθήνας είναι να ολοκληρωθεί σύντομα η διαπραγμάτευση.

Μετωπική στη ΝΔ

Σε ότι αφορά την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι η Νέα Δημοκρατία πανικοβάλλεται με την προοπτική της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης και προσπαθεί να την τορπιλίσει επιδιώκοντας την αποσταθεροποίηση της χώρας και της οικονομίας. Ενώ, παράλληλα, καταγγέλλει εκ προοιμίου τα μέτρα, τα οποία απορρέουν από μια συμφωνία, που η ίδια έχει ψηφίσει. Και, μάλιστα, όταν η ίδια είχε δεσμευτεί σε 20 δισ. περισσότερα.

Από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι «αντί η Νέα Δημοκρατία να παίζει κλεφτοπόλεμο εκ του ασφαλούς, επιδιώκοντας πολιτικό όφελος από κάθε εξέλιξη, οφείλει να πει ευθέως στον ελληνικό λαό:

– Αν επιθυμεί να κλείσει ή όχι η αξιολόγηση.

– Αν θεωρεί ότι τα μέτρα που προωθούνται από την συμφωνία – και τα οποία διασφαλίζουν την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων – είναι άδικα και αν έχει ένα διαφορετικό μείγμα μέτρων να προτείνει.

– Η ΝΔ μιλάει για περικοπή δαπανών και καταγγέλλει νέους φόρους. Να εξηγήσει: για ποιες δαπάνες μιλάει; Μισθούς, συντάξεις και κοινωνικό κράτος; Διαφωνεί με το ότι το νέο φορολογικό σύστημα επιβαρύνει τα υψηλά εισοδήματα με κλιμακωτή αύξηση;

Διαφορετικά, η ΝΔ δεν κάνει τίποτα περισσότερο από αντιπολίτευση εκ του ασφαλούς», καταλήγουν από την κυβέρνηση