Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό, στον απόηχο της χθεσινής απέλπιδας προσπάθειας προσφύγων να περάσουν τα σύνορα στην πΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση στο προσφυγικό, τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν πως αναφορικά με τις δηλώσεις από την πλευρά της πΓΔΜ για επιστροφή των προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα, δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες από τις ελληνικές Αρχές στην Ειδομένη. Οι ίδιες πηγές επαναλαμβάνουν πως δεν έχει υποβληθεί αίτημα επαναπροώθησης των προσφύγων από την πλευρά των Σκοπίων και εφόσον αυτό γίνει θα εξεταστεί στη βάση των υπαρχουσών συμφωνιών επανεισδοχής.

Οι ίδιες πηγές σχολιάζουν αναφορικά με τα ζητήματα ανθρωπισμού που εγείρουν από την αντιπολίτευση, ότι δεν προβλέπεται δημιουργία δομών στα σύνορα σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα αποτελούσε πόλο έλξης για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα στόχος του Μαξίμου για την εσωτερική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, είναι η επιτάχυνση της αποσυμφόρησης της Ειδομένης μέσα από τις υπάρχουσες αλλά και νέες δομές φιλοξενίας.

Από την κυβέρνηση επαναλαμβάνουν την έκκληση του Αλέξη Τσίπρα να φύγουν οι πρόσφυγες από την Ειδομένη, καθώς δεν αναμένεται άνοιγμα της βαλκανικής οδού. Την ίδια ώρα συναγερμός έχει σημάνει από τα φυλλάδια παραπληροφόρησης που ώθησαν τους πρόσφυγες στην απέλπιδα προσπάθεια να περάσουν τα σύνορα, με τον Αλέξη Τσιπρα να κάνει λόγο για «εθελοντές» με τον μανδύα ΜΚΟ που δρουν στην Ειδομένη. Πληροφορίες αναφέρουν πως ήδη βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρμοδίων Αρχών.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι κ.κ. Καμμένος, Χαρίτσης, Τόσκας, Κουρουμπλής, Βίτσας και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. Από τις 14:30 έχει ξεκινήσει νέα σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση, στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.