Στο προσκήνιο έρχεται το κίνημα «Δεν Πληρώνω» που έλαβε μεγάλες διαστάσεις τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως στα διόδια.

Σε απόγνωση βρίσκεται ο άνεργος αρχαιολόγος Γιώργος Θεοφάνου, ο οποίος πιστεύοντας στο κίνημα «Δεν πληρώνω» διέσχιζε την Εγνατία οδό χωρίς να καταβάλει το αντίτιμο των διοδίων και τώρα καλείται να πληρώσει πάνω από 21.000 ευρώ.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχει χάσει τον ύπνο του όταν άρχισαν να φτάνουν στο σπίτι του τα πρώτα ειδοποιητήρια με τα πρόστιμα-φωτιά για διόδια που δεν είχε πληρώσει επί τρία χρόνια.

«Είναι 178 παραβάσεις, τα λεφτά που έπρεπε να πληρώσω στα γκισέ είναι 427,2 ευρώ και αυτοί μου ζητάνε 21787,2 ευρώ. Μου είπαν στην Εφορία ότι εφόσον δεν μπορώ να τα πληρώσω έχουν νόμιμο δικαίωμα να κάνουν κατασχέσεις στις καταθέσεις ή να πάρουν ένα ακίνητο που έχω στη Θεσσαλονίκη», λέει ο ίδιος.

Την περίοδο εκείνη, τον Φεβρουάριο του 2011 το κίνημα Δεν Πληρώνω υποστήριζε ο σημερινός πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η ανυπακοή απέναντι στο κράτος και τις κυβερνητικές αποφάσεις θα μαζικοποιηθεί και θα επεκταθεί, πέραν των διοδίων, και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής.

Ωςπρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Αλέξης Τσίπρας από τα διόδια του Ισθμού της Κορίνθου, συμμετέχοντας στην ημέρα δράσης του κινήματος έλεγε: «Η ανυπακοή απέναντι σε ένα κράτος, σε μία πολιτεία που δεν είναι σε θέση να τηρήσει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της, είναι πλέον ένας δρόμος, που θα γίνει μαζικός είτε το θέλουν είτε όχι αυτοί που μας κανοναρχούν το βράδυ από τα δελτία ειδήσεων και ανεξαρτήτως από το τι θα πράξουν τα κόμματα».

Απέρριψε τις αιτιάσεις της κυβέρνησης για υποκινούμενες κινητοποιήσεις ανυπακοής, υπογραμμίζοντας ότι «τα κόμματα δεν μπορούν ούτε να ελέγξουν ούτε να υποκινήσουν την αυθόρμητη αντίδραση των πολιτών». Μάλιστα επεσήμανε ότι «αν η κυβέρνηση δεν σταματήσει να κάνει τα στραβά μάτια στη διαπλοκή που μας κυβερνά όλα αυτά τα χρόνια,τότε πολύ σύντομα αυτός ο κόσμος, που αντιστέκεται στα διόδια, αύριο θα αντιστέκεται και σε άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής. Είναι τώρα η ώρα να υπάρξει ένα τέλος σ’ αυτήν την αισχροκέρδεια».

Όσον αφορά στα διόδια, ο κ. Τσίπρας κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι θέλει να αντιμετωπίσει «ένα κίνημα αυθόρμητο, που δεν ανήκει σε κανένα κόμμα, ως κίνημα τζαμπατζήδων» και το δυσφημίζει, προσπαθώντας να δώσει τον χαρακτήρα της ιδιοτέλειας. «Δεν είναι, όμως, ιδιοτέλεια αυτή η πράξη αντίστασης. Είναι πράξη αξιοπρέπειας και όχι ιδιοτέλειας».

Μάλιστα έλεγε ότι «αν φτάσουμε στο σημείο να κάτσουν στο σκαμνί πολίτες η αντίδραση θα είναι ακόμη μαζικότερη»…

Δείτε το βίντεο