Ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Παρασκευής τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με ατζέντα το προσφυγικό, τη συνταγματική αναθεώρηση και την κοινωνική ασφάλιση, αλλά όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός τα… άκουσε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «κλειδώνει» για τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου.

Το κλίμα που επικράτησε στα τηλεφωνήματα δεν επιτρέπουν αισιοδοξία για συναίνεση.

Στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνεται ότι στόχος είναι ο διάλογος επί των συγκεκριμένων θεμάτων και η συναίνεση δεν τίθεται ως προαπαιτούμενο.

Το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού έγινε προς τον προσωρινό πρόεδρο της ΝΔ Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Πλακιωτάκη και αμέσως μπήκε στο… ζουμί της υπόθεσης λέγοντάς του ότι τον περιμένει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Ο κ. Πλακιωτάκης φέρεται να απάντησε στον Αλέξη Τσίπρα: «Άργησες», αναφερόμενος στην επιδίωξη του πρωθυπουργού για συναίνεση.

Ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε στον επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως τον προσκαλεί στη συνάντηση, η οποία θα είναι για απλή ενημέρωση, σημειώνοντας πως αυτό δεν σημαίνει πως αυτομάτως δεν ζητάει συναίνεση αλλά είναι ένα βήμα διαλόγου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιάννης Πλακιωτάκης επεσήμανε ότι «θα ακούσω τι έχεις να πεις και μετά θα ενημερώσω την Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Σε δήλωσή του, αργότερα, ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Ο κ. Τσίπρας με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις, που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό» και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει στήριξη στον Αλέξη Τσίπρα και τους τακτικισμούς του.

Στην επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά εξέφρασε σε έντονο ύφος της διαφωνία της να συζητηθεί το ασφαλιστικό στο Συμβούλιο.

Όπως είπε, το ασφαλιστικό είναι ένα θέμα που δεν θα έπρεπε να συζητηθεί στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά είτε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, είτε σε προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Πάντως αν και είχαν έντονο διάλογο η Φώφη Γεννηματά δεν αρνήθηκε τη συμμετοχή της στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, αλλά δεν θα συμμετάσχει στη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Αργότερα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε δήλωσή της ανέφερε: «Δεν θα συναινέσουμε» και μίλησε για «παρωδία και προσχηματικό διάλογο». Όπως τόνισε, «δεν παγιδευόμαστε σε επικοινωνιακά κόλπα» και υπογράμμισε ότι το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών «χρησιμοποιείται σε αναζήτηση συνενόχων για την κυβερνητική πολιτική».

Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού συνεχίστηκαν με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Αμφότεροι δήλωσαν ότι θα συμμετάσχουν στο Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ωστόσο, σε δήλωσή του μετά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων επισήμανε ότι εκείνος ζήτησε οικουμενική κυβέρνηση και όχι συναίνεση επί μερικών θεμάτων.

Εν συνεχεία ο πρωθυπουργός κάλεσε τον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος απάντησε αρνητικά για τη συμμετοχή του στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.