«Τομή» χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, και σημείωσε ότι είναι «ο πρώτος από τους τέσσερις που θα ακολουθήσουν από το 2016 έως το 2019 και θα σηματοδοτήσουν μεσοπρόθεσμα, τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης».

«Τρεις είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Χουλιαράκης. Η εφαρμογή μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θα εμποδίζει την παραγωγή ελλειμμάτων, η ανάσχεση της αναπαραγωγή της ύφεσης, μέσω των εξωπραγματικών στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων και η ενίσχυση του κοινωνικού προϋπολογισμού, για την καταπολέμηση της ανεργίας και την ενίσχυση της υγείας και της παιδείας.

«Φέτος για πρώτη φορά ενισχύουμε τον προϋπολογισμό των δημοσίων επενδύσεων και τον κοινωνικό προϋπολογισμό. Το σύνολο του κοινωνικού προϋπολογισμού είναι αυξημένο κατά 830 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Χουλιαράκης και κατέληξε:

«Ο συνδυασμός της δημοσιονομικής σταθερότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης, είναι το αριστερό αποτύπωμα στον προϋπολογισμό του 2016. Αναγνωρίζουμε τους περιορισμούς που αντιμετωπίζουμε και τις δυνατότητες των εργαλείων που έχουμε στη διάθεσή μας, όμως καθώς η κατάσταση της οικονομίας θα βελτιώνεται από το 2017 θα μπορούμε να διαθέσουμε μεγαλύτερα ποσά για τον κοινωνικό προϋπολογισμό».