Τις ελληνικές θέσεις για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 17ης και της 18ης Δεκεμβρίου θα παρουσιάσει αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης στο διήμερο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.

Στο Συμβούλιο εκτός από την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου, στο οποίο περιλαμβάνονται θεματικές για τη μετανάστευση, την οικονομική και νομισματική ένωση, καθώς και για τις σχέσεις ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου, θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα εργασιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2016 και ο οδικός χάρτης για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο του 2016, που θα παρουσιάσουν η τρέχουσα Προεδρία του Λουξεμβούργου και η επόμενη των Κάτω Χωρών. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Ξυδάκης θα τοποθετηθεί για τον ετήσιο προγραμματισμό της Επιτροπής για το 2016, για τη διαθεσμική συμφωνία και το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο.

Την Τετάρτη οι εργασίες του Συμβουλίου θα είναι αφιερωμένες σε θέματα που αφορούν την πολιτική συνοχής της ΕΕ.

Στο περιθώριο των εργασιών ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα έχει διμερείς επαφές, ξεκινώντας από σήμερα. Ειδικότερα, απόψε ο κ. Ξυδάκης θα συναντηθεί με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ την Τετάρτη θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής, αρμόδιο για θεσμικά θέματα, Φρανς Τίμμερμανς και τον επίτροπο Μετανάστευσης και Ιθαγένειας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.