Το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές αναμένεται να θέσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο, παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Το τρίτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.

Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.