Τον Αλέξη Τσίπρα «βλέπει» ως επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας η ιστοσελίδα Marketwatch, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός πέτυχε να παρακάμψει τη Γερμανία και την Άνγκελα Μέρκελ για την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, παράλληλα με την παραμονή της στο ευρώ.

«Ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο επιχειρώντας να λύσει ένα τριπλό, άλυτο πρόβλημα. Να ελαφρώσει την οικονομική πίεση, να αναδιαρθρώσει το χρέος της Ελλάδας και να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ» σημειώνεται στο άρθρο του Marketwatch, τονίζοντας ότι «το να πετύχει αυτούς τους στόχους κάποιος φάνταζε ανέφικτο. Ωστόσο, ο Τσίπρας φαίνεται να έχει μεγαλύτερη επιτυχία από την Άνγκελα Μέρκελ η οποία επίσης υποσχέθηκε τρεις μη ρεαλιστικούς στόχους. Και επειδή δεν ήθελε να φανεί ως αποδιοπομπαίος τράγος επειδή έδιωξε την Ελλάδα από το ευρώ, η Μέρκελ υπέκυψε περισσότερο από τον Τσίπρα στην διεθνή πίεση».

«Το ερώτημα», όπως αναφέρει το άρθρο «είναι πώς κατάφερε να παρακάμψει η Ελλάδα το Βερολίνο και να βάλει μία και καλή τη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Η αναδιάρθρωση μπορεί να συντελεστεί το φθινόπωρο, αφού είναι μέρος της συμφωνίας Γερμανίας και ΔΝΤ με την Ελλάδα. Το Βερολίνο υποστηρίζει  ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει ο εγχώριος δανεισμός πιο εύκολος είναι να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο ζητά για να δεχτεί κάτι τέτοιο, να ζητήσει η Γερμανία από τους φορολογούμενούς της να επωμιστούν νέα βάρη επιμηκύνοντας τις αποπληρωμές δανείων και μειώνοντας τα επιτόκια» αναφέρει το Marketwatch, κατακρίνοντας τη Μέρκελ για τις υποσχέσεις της στους γερμανούς ψηφοφόρους της.

«Μοιάζουν με αυτές του Τσίπρα: Διασφαλίζουμε την ενότητα της Ευρωζώνης, όχι σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και διατήρηση της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής». Ως εκ τούτου και οι δύο ηγέτες είναι εκτεθειμένοι από τις εξαγγελίες τους και αντιμέτωποι με πολιτικές αντιδράσεις. Αλλά η διαφορά είναι ότι ο Τσίπρας στηρίζεται από το 61% του εκλογικού σώματος, παρά τη μεταστροφή του με την υπογραφή του Μνημονίου» σχολιάζει το Marketwatch.

«Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου θα καταφέρει να συγκεντρώσει την πολιτική του δύναμη απέναντι στις διασπασμένες πολιτικές δυνάμεις του παρελθόντος που δεν μπορούν και δεν θέλουν να επιστρέψουν στην κυβέρνηση άμεσα» προσθέτει ο αρθρογράφος εκτιμώντας ότι οι απώλειες από την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας μπορούν να αντισταθμιστούν με μία ευρωπαϊκή συμμαχία με τα δύο μικρότερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού

Πάντως, το Marketwatch αναφέρει ότι για όσα έγιναν τους τελευταίους μήνες, αυτό που μένει για τον Αλέξη Τσίπρα ως παράσημο είναι «η δέσμευση των πιστωτών για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».