Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκαν επί της αρχής οι νομοτεχνικές
βελτιώσεις του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος.
Στη συνεδρίαση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και συμφώνησαν στις επιμέρους διατάξεις, έκριναν το νομοσχέδιο αναντίστοιχο με τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος.

Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρουσίασε το νομοσχέδιο ως μια προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο. «Σ’ αυτήν την συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

Απαντώντας η κ. Ξενογιαννακοπούλου στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο ανέφερε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει τη δύσκολη εξίσωση της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ταυτόχρονης στήριξης του ΕΣΥ που βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους.

Οι δαπάνες της υγείας, το τελευταίο πεντάμηνο, όπως εξήγησε, παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16%, ενώ το υπουργείο κάνει προσλήψεις σε μια περίοδο που στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι προσλήψεις έχουν παγώσει.

Σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, θα πραγματοποιήσουν στις 11:00 συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή,αντιδρώντας στο νομοσχέδιο.