O αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Τσιρώνης, δήλωσε πως είναι σίγουρο ότι οι «Ευρωπαίοι Πράσινοι θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσουν, ότι έστω και με αυτή την συμφωνία η Ελλάδα δεν θα κινδυνέψει περαιτέρω με Grexit, γιατί βλέπουμε ότι ακόμα και τώρα, την ίδια ώρα που συμφωνήσαμε, συνεχίζουν κάποιοι να απεργάζονται την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την ευρωζώνη» μετά την συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος των Γερμανών Πρασίνων, Σιμόν Πίτερς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πιστεύουμε ότι ένα Grexit θα επιφέρει μέγιστο κόστος για ολόκληρη την ΕΕ. Είμαστε εδώ για να επιδείξουμε την αλληλεγγύη μας προς τον ελληνικό λαό και να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, έτσι ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη και την ΕΕ» και πρόσθεσε: «Χρειάζεται πολιτική λύση, για περισσότερες επενδύσεις για τη βιώσιμη παραγωγή σε επίπεδο προϊόντων, ΑΠΕ, βιοτεχνίας, αγροτικής παραγωγής. Χρειαζόμαστε λύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα λειτουργήσουν με βιώσιμο και δίκαιο τρόπο».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο συν-πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, Ράιχαρντ Μπιτικόφερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης παραδέχτηκε ότι η συμφωνία «εμπεδώνει τη λιτότητα» ωστόσο επισήμανε την αναγκαιότητα «να δημιουργηθεί μία νέα οικονομική δυναμική, προκειμένου να υπάρξουν όσο το δυνατόν περισσότερες επενδύσεις». «Πρέπει να οριστούν οι τομείς οι οποίοι είναι οι περισσότερο υποσχόμενοι, με τη δημιουργία υποδειγματικών έργων στη λογική της κυκλικής οικονομίας».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, στο ΥΠΑΠΕΝ, τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός κλίματος για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, μέσα από τη διαχείριση των κονδυλίων του νέου ΕΣΠΑ, ως αντιστάθμισμα για τα υφεσιακά μέτρα που προβλέπονται στη νέα συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, «οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία επιβλήθηκε εκβιαστικά στην Ελλάδα και πάει “πίσω” την ευρωπαϊκή δημοκρατία, βλάπτει τους θεσμούς, και κυρίως δεν διασφαλίζει για κανέναν λόγο την ανάπτυξη, αφού συνεχίζει τις ίδιες γνωστές υφεσιακές πολιτικές, οι οποίες οδηγούν στη λιτότητα».

«Παρ’ όλα αυτά», όπως λέει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός, «οι Ευρωπαίοι Πράσινοι θα στηρίξουν την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση γιατί είναι κάθετα αντίθετοι στο ενδεχόμενο ενός Grexit».

«Οι Πράσινοι έχουν ήδη επισημάνει ότι υπάρχει σχέδιο να μετατραπεί η Ευρώπη σε ένα μικρό κλαμπ ισχυρών χωρών, στο οποίο οι υπόλοιπες χώρες θα είναι δορυφόροι, χωρίς ίσα δημοκρατικά δικαιώματα και θα “μπαινοβγαίνουν” ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση», αναφέρει, ο υφυπουργός.

Επισημαίνει δε, ότι «είναι ένα σχέδιο που εξυφαίνεται εδώ και δεκαετίες, αντίθετο με τη λογική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, ένα σχέδιο αντίθετο με την βασική έννοια της δημοκρατίας που διέπει την ΕΕ από τη γέννησή της».

Από την πλευρά της, η κ. Πίτερς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Χρειαζόμαστε μία δυναμική προκειμένου να ενδυναμώσουμε την ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση έπαιξε έναν πολύ αρνητικό ρόλο σε αυτό, προσπαθώντας να διαιρέσει την Ευρώπη. Χρειάζεται να αντιπαλέψουμε τη δημιουργία μίας Ευρώπης με σκληρό πυρήνα, χωρίς τις αξίες της ισότητας, της δημοκρατίας. Μία Ευρώπη όπου θα μπορούμε να συνδυάσουμε όλα τα ενδιαφέροντα, και να βρούμε λύσεις για όλες τις κρίσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».