Στις τρέχουσες εξελίξεις στη διαπραγμάτευση μετά το Eurogroup του Λουξεμβούργου, καθώς και στα εσωκομματικά της ΝΔ αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας σήμερα στον Real FM.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν πιστεύει ότι είναι καλή εξέλιξη ότι θα έχουμε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Και το εύχομαι και το πιστεύω ότι είναι μία θετική εξέλιξη. Με μία μόνο προϋπόθεση ότι εκεί ο κ. Τσίπρας θα πάει απαλλαγμένος από ακραίες, μικρές ομάδες, που έχουν, δικαιούνται να έχουν, αλλά δεν νομιμοποιούνται να καθορίσουν το μέλλον του τόπου. Και εύχομαι μάλιστα η εξέλιξη να μην είναι απλώς παράταση. Η παράταση μπορεί να βγάζει το άγχος της εβδομάδας, ας πούμε, αλλά δεν θα βγάλει το άγχος του μέλλοντος της χώρας και του μακρού προγραμματισμού μπας και μπούμε σε έναν άλλον δρόμο».

«Εύχομαι λοιπόν να είναι και μία οριστική συμφωνία. Ότι θα είναι μία επώδυνη συμφωνία, ακόμη πείτε ότι τους φώτιζε τους ξένους και έλεγαν “φέρτε τις 47 σελίδες μας αρκούν αυτά”, επώδυνες είναι και οι 47 σελίδες. Αλλά πρέπει να τελειώνουμε. Από κει και πέρα ο κ. Τσίπρας πρέπει με θάρρος να έρθει στη βουλή να πει αυτή είναι η συμφωνία, την ευθύνη την αναλαμβάνω εγώ, σας την εισηγούμαι και αφού τη δούμε να πάρουμε κι εμείς με σοβαρότητα την απόφασή μας, να τελειώνουμε. Αν μία στις 100 δεν κλειστεί συμφωνία και οδεύσουμε εις ρήξη ο μόνος δρόμος είναι ή πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και του λέει εισηγούμαι κυβέρνηση από αυτή τη βουλή, βασική προϋπόθεση να συμμετάσχει το κόμμα το οποίο κέρδισε τις εκλογές αλλιώς μιλάμε για πολιτική ανωμαλία, ή προσφυγή στον λαό. Όχι με δημοψηφίσματα και τέτοια πράγματα, με εκλογές. Και ο λαός ας αποφασίσει. Καθαρές λύσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στις ενδεχόμενες εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τη συμφωνία και στο ερώτημα τι είναι αυτό που χρειάζεται ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Χρειάζεται ανοικοδόμηση εκ θεμελίων. Ιδεολογικά, οργανωτικά, ευρωπαϊκά. Δεν έχω μετακινηθεί καθόλου από τη θέση μου για να γίνει τακτικό συνέδριο, έτσι όπως ήρθαν τώρα τα πράγματα που αποδείχθηκε ότι το να είχαμε οργανώσει συνέδριο μέσα στον Ιούνιο δεν θα ασχολείτο κανείς, να το οργανώσουμε το φθινόπωρο και να είναι ένα συνέδριο ανοικτό, δημοκρατικό, με όλα τα θέματα επί τάπητος».

Στην επισήμανση αν λέγοντας «όλα» εννοεί και το θέμα της ηγεσίας στο κόμμα ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε: «Τα πάντα και όποιος πιστεύει ότι το καράβι με τη νέα του μορφή μπορεί να το πάει καλύτερα απ’ ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρουσιάζεται, χωρίς κραυγές, χωρίς ψιθύρους, χωρίς παρασκήνια, χωρίς νταντάδες θεσμικούς και εξωθεσμικούς και λέει εγώ έχω να σας προτείνω αυτό και παρουσιάζομαι ενώπιόν σας».

Στο ερώτημα αν έχει την άποψη με βάση την εικόνα που υπάρχει και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα και από τις δημοσκοπήσεις ότι ο Αντώνης Σαμαράς παραμένει ισχυρός εσωκομματικά ο πρώην υπουργός είπε: «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι αμφισβητείται διότι κανείς μας πρέπει να είμαστε ανόητοι, είτε τον συμπαθείς, είτε τον αντιπαθείς, όχι ως άτομο όσον αφορά την πολιτική του, δεν νομίζω ότι κανείς ασχολείται με αυτό το θέμα. Ασχολούμαστε τι θα γίνει με τον τόπο και από την άλλη τη μεριά: “όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει”. Από τη μία μεριά είναι ένας, από την άλλη είναι πολλοί. Τελικά μου φαίνεται μόνο εγώ δηλώνω δημοσίως ότι με ενδιαφέρει η παράταξη και όχι η καρέκλα».