Θετικά αντιμετώπισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, την πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων που ανακοίνωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, για τη συγκρότηση επιτροπής η οποία θα προτείνει σχέδιο για τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Η βασική φιλοσοφία της επιτροπής αυτής είναι η συμφιλίωση του δικαιώματος της διαδήλωσης με τα άλλα δικαιώματα, πχ ανοιχτά καταστήματα κλπ και ο σκοπός είναι να λειτουργεί το κέντρο όταν γίνονται διαδηλώσεις.

Από τις συνομιλίες του κ. Καμίνη, ο οποίος ήταν παρών στο υπουργικό συμβούλιο, διευκρινίστηκε ότι το σχέδιο αφορά τις μικρές διαδηλώσεις και όχι τις πανεργατικές ή πανυπαλληλικές. Διευκρινίστηκε επίσης ότι το εν λόγω σχέδιο θα οριοθετεί και τις αρμοδιότητες της αστυνομίας.

Στην Επιτροπή του Δήμου Αθηναίων συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι πανεπιστημιακοί Ν. Αλιβιζάτος, Α. Μανιτάκης και Γ. Κτιστάκης, ενώ το σχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι το φθινόπωρο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου ετέθη επίσης, στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ανέφερε ότι από τα τέλη του 2009, και παρότι το είχε ζητήσει, η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει ορίσει χώρους ασύλου για τα ιδρύματα.

Η υπουργός Παιδείας, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά ότι η πολιτεία έχει δυνατότητα παρέμβασης σε ορισμένες περιπτώσεις από την στιγμή που τα ΑΕΙ δεν ορίζουν τους χώρους ασύλου.

Επίσης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που αφορούσε στο κέντρο της Αθήνας, το υπουργείο Οικονομικών παρουσίασε την πρότασή του για έκπτωση έως και 80% της συνολικής δαπάνης για έργα εκσυγχρονισμού ή συνολικής αποκατάστασης παλαιών κατοικιών σε ορισμένες περιοχές του κέντρου της πρωτεύουσας.

Σε ότι αφορά την δημοτική αστυνομία, το γενικό κλίμα που υπήρξε στο υπουργικό συμβούλιο ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο λειτουργίας της, ώστε να μπορέσει να συνδράμει την ΕΛ.ΑΣ σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά σε κάθε περίπτωση αποκλείεται να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη αστυνομική δύναμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης πρότεινε να υπάρξει παρέμβαση σε δυο-τρεις περιοχές ώστε να δοθεί και ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους πολίτες.

Τέλος, για τα θέματα της μετανάστευσης, το υπουργείο Εργασίας θα εφαρμόσει μέχρι τις αρχές Ιουνίου τον αυστηρότατο νόμο για όσους απασχολούν παράνομους μετανάστες, θα δοθούν κίνητρα για να εξέλθουν οι μετανάστες από την αφάνεια, θα εντατικοποιηθούν οι υπηρεσίες ασύλου, θα χτυπηθεί το παραεμπόριο, ενώ θα εντατικοποιηθούν και οι διαδικασίες εθελουσίας επιστροφής μεταναστών.