Θέμα: Υπονομεύει τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού η διαδικασία επιλογής και διορισμού, καθώς και οι αποδοχές του προέδρου της.

Σοβαρότατο πλήγμα στο κύρος, την αξιοπιστία και τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνιστά χρονική μεθόδευση της διαδικασίας επιλογής και διορισμού του νυν προέδρου της, σε συνδυασμό με τις αμοιβές του ιδίου και κάποιων στελεχών της.

Η πρόκληση είναι ακόμη βαρύτερη σε συνδυασμό με το ότι κατά την παρούσα περίοδο τόσο οι πολίτες όσο και οι νομίμως λειτουργούσες και ενεργούσες επιχειρήσεις προσβλέπουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ως βασικό πυλώνα προάσπισης του ανταγωνισμού, ως αναχώματος απέναντι στην βουλιμία των ισχυρών παικτών της αγοράς και ως βασικής παραμέτρου για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας και την συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα γεγονότα, όπως προκύπτουν από επίσημα έγγραφα, έχουν ως ακολούθως:
• Στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, δηλαδή την ημέρα ανακοίνωσης των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009, η προηγούμενη Κυβέρνηση, με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου, επιλέγει και διορίζει τον κ. Κυριτσάκη στην θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Αρ. Πράξης 17/2-9-2009, ΦΕΚ 384/3-9-2009, Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων κλπ)
• Στις 21 Σεπτεμβρίου 2009, με το υπ’ αριθμό οίκοθεν 6867/21-9-2009 έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από τον ίδιο τον κ. Κυριτσάκη, ζητείται καθορισμός των αποδοχών του ιδίου και των στελεχών της Επιτροπής. Κατ’ ουσίαν όμως ζητείται ριζική αναθεώρηση προς τα πάνω των αποδοχών αυτών, και μάλιστα σε μία περίοδο κατά την οποία αρχίζει να διαφαίνεται η πάντως απόλυτα γνωστή στην τότε Κυβέρνηση δημοσιονομική περιπέτεια την οποία βιώνει η χώρα.
• Στις 2 Οκτωβρίου 2009, δηλαδή δύο ημέρες πριν την διεξαγωγή των εκλογών, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομίας κ. Παπαθανασίου και Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη (Κ.Υ.Α. 2/71088/0022/2-10-2009, ΦΕΚ 440/2-10-2009, Τεύχος Υπαλλήλων Ειδικών Θέσεων κλπ) καθορίζονται οι αποδοχές του κ. Κυριτσάκη σε 9.039,40 Ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα ορίζεται η αποζημίωσή του σε 350,00 Ευρώ ανά συνεδρίαση, με προβλεπόμενο μέγιστο αριθμό συνεδριάσεων κατ’ έτος 150! Επισημαίνεται η αυθημερόν δημοσίευση της απόφασης και το δυσθεώρητο ύψος των αποδοχών και αποζημιώσεων, που ανεβάζει τις συνολικές ετήσιες μέγιστες ακαθάριστες απολαβές του κ. Κυριτσάκη σε 178.500 ευρώ!

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάσθε:
1. Ποιες είναι οι ετήσιες συνολικές απολαβές του προέδρου, των εισηγητών και λοιπών μελών της Επιτροπής Ανταγωνισμού και μάλιστα σε μία περίοδο οξύτατης δημοσιονομικής κρίσης, για την υπέρβαση της οποίας ο λαός μας υποβάλλεται σε αιματηρές θυσίες;

2. Πώς σχολιάζετε την σπουδή της προηγούμενης Κυβέρνησης να πληρώσει την θέση του Προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε προεκλογική περίοδο και μάλιστα με διαδικασίες που θυμίζουν έντονα «τακτοποίηση ημετέρων»;

3. Πώς αξιολογείται η μέχρι σήμερα απόδοση της Επιτροπής Ανταγωνισμού υπό την καθοδήγηση του κ. Κυριτσάκη;