Το ψήφισμα που πρότεινε ο δήμαρχος, Γιώργος Καμίνης, αναφορικά με τη βελτίωση των οικονομικών του δήμου Αθηναίων εγκρίθηκε με 37 ψήφους υπέρ και 4 κατά.

Στο ψήφισμα ζητείται η πλήρης εφαρμογή του προϋπολογισμού του 2011 για τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ και η τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των ΚΑΠ με προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες του δήμου.

Ενδεικτικά δε, προτείνεται να λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των εργαζομένων που απασχολούνται στα διοικητικά όρια του δήμου και όχι μόνο ο πληθυσμός του, καθώς και θέσπιση ειδικών κριτηρίων για το δήμο Αθηναίων, ως κεντρικό σημείο εξυπηρέτησης των κατοίκων και των εργαζομένων του λεκανοπεδίου.

Επίσης ζητούνται η αύξηση του τέλος παρεπιδημούντων από το 0,5% σε τουλάχιστον 1%, η επανεξέταση του ελάχιστου λειτουργικού κόστους των δήμων από την ΚΕΔΚΕ, η άρση της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη και τον δημοτικό φόρο των δημοσίων κτιρίων και η στενή συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία και τους φορείς για την αναζήτηση άμεσα εφικτών στόχων για την αύξηση των δημοτικών εσόδων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι ο δήμος Αθηναίων θα εξετάσει το ενδεχόμενο να διεκδικήσει «τυχόν παρανόμως παρακρατηθέντες πόρους του 2010», από κοινού με την ΚΕΔΚΕ.

Ειδικά για το ζήτημα αυτό, η παράταξη του Νικήτα Κακλαμάνη αν και τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος εξέφρασε την επιφύλαξή της. Αρνητική ήταν η ψήφος όλων των υπόλοιπων δημοτικών παρατάξεων. Είχε προηγηθεί πρόταση της παράταξης Κακλάμανη, της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΚΚΕ), της παράταξης «Επιμένουμε Αθήνα» (Αμυράς), της Ελληνικής Αυγής για την Αθήνα, της Ανοικτής Πόλης και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις γειτονιές της Αθήνας, σύμφωνα με την οποία ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να διεκδικήσει την απόδοση ποσού 38 εκατ. ευρώ από τους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, τα οποία έχουν παρακρατηθεί παράνομα για το 2010.

Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από τις συγκεκριμένες παρατάξεις που την κατάθεσαν και λαμβάνοντας δεκαεννέα ψήφους δεν έγινε αποδεκτή.

Στο μεταξύ εγκρίθηκε ομόφωνα να μην καταργηθεί το σχολείο Κωφών στους Αμπελόκηπους και το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων εξουσιοδότησε το δήμαρχο Γιώργο Καμίνη να καταθέσει έγγραφο στο υπουργείο Παιδείας για το θέμα των σχολείων ειδικής αγωγής.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε – με αφορμή κέντρο στην Πανόρμου, το οποίο αν και σφραγίστηκε από τη δημοτική αστυνομία, επαναλειτούργησε – στο θέμα που έχει δημιουργηθεί σε όλο το Δήμο Αθηναίων με αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ο αντιδήμαρχος της δημοτικής αστυνομίας κ. Αβραντίνης, ανέφερε ότι «πρέπει να ομονοήσουμε οι πολιτικές δυνάμεις και να μην υπάρχει καμία ανοχή σε αυτές τις μορφές παρανομίας. Πρέπει να αντιμετωπιστεί και νομοθετικά μία βιομηχανία που υπάρχει, προσωρινών διαταγών που δίνουν τα δικαστήρια σ’ αυτά τα καταστήματα, χωρίς να ακούν και την άλλη πλευρά, επικαλούμενα το κατ’ επείγον και εκδικάζοντας ερήμην του δήμου».