Τη διαμαρτυρία του για τα «μαθήματα αριστεροφροσύνης της κας Διαμαντοπούλου στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ», εξέφρασε σε παρέμβασή του ο επικεφαλής του, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας προς την υπουργό Παιδείας, πως «με όσα διαπράττει τους τελευταίους μήνες, η κυβέρνησή σας και το υπουργείο σας, δεν θα έπρεπε να είχατε το θράσος να μιλάτε για αριστερά, εσείς που έχετε πάρει διαζύγιο με την ίδια την ιστορία σας, που δράτε ως βασιλικότεροι του βασιλέως, ως οι φανατικότεροι υπερασπιστές του νεοφιλελευθερισμού».

Σε ό,τι αφορά το χώρο της παιδείας, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στήριξε τις κατηγορίες του επικαλούμενος τις δρομολογούμενες συγχωνεύσεις σχολείων, που «ισοδυναμούν με αφανισμό της εκπαίδευσης» και «απώλεια της ελπίδας για χιλιάδες μαθητές της περιφέρειας, προκειμένου να ξεφύγουν από την υπανάπτυξη».

Στο παραπάνω πλαίσιο, «το επιχείρημα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ φταίει για όλα» είναι τετριμμένο – και παραπέμπει σε συμπεριφορές κατά την περίοδο σκοτεινών χρόνων, όπου κάποιοι προσπαθούσαν να εξωθήσουν την δημοκρατική Αριστερά εκτός νομιμότητας». Ευθύνες τέτοιες απέδωσε ο κ. Τσίπρας στον Θ. Πάγκαλο, αλλά και στην υπουργό, για τα όσα είπε περί «Αριστεράς του μπάχαλου και της ανομίας», καλώντας την να ανακαλέσει.

«Βεβαίως να ανακαλέσω, αν καταδικάσετε εκείνους τους συνδικαλιστές, που μπήκαν στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης, έσπασαν τα έπιπλα και εξύβρισαν με τον πλέον χυδαίο τρόπο τον περιφερειακό διευθυντή και τους υπαλλήλους», απάντησε η κ. Διαμαντοπούλου. «Αυτός ο φόβος που έχετε, ότι μπορεί να υπάρξουν πράγματα στην κοινωνία που κανείς δεν θα ήθελε να τα δει, είναι ο φόβος ο δικός μας. Γι’ αυτό και η αντίδραση και η αποδοκιμασία, πρέπει να γίνεται με δημοκρατικό τρόπο. Γιατί αν το παιδί βλέπει ως πρώτη αντίδραση του εκπαιδευτικού την κατάληψη ή την απεργία πείνας – αν όλα παραπέμπονται σε έναν αυτοματισμό βίας και κατάργησης του αντιπάλου, τότε αυτά θυμίζουν όντως, σκληρές, φασιστικές αντιλήψεις».

Κλείνοντας την αντιπαράθεση, η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι στην διαδικασία της συγχώνευσης, «όπου διαπιστωθούν παιδαγωγικά λάθη, θα διορθωθούν».