«Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να ανταποκριθεί στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, να χορηγήσει ρευστότητα στις επιχειρήσεις και στην αγορά και να βοηθήσει στην ανάπτυξη.

Η ελληνική πολιτεία στήριξε το τραπεζικό σύστημα με εγγυήσεις και ρευστότητα, διαθέτοντας μέχρι σήμερα πάνω από 54 δισ. ευρώ.

Επομένως, και οι τράπεζες οφείλουν να αναλάβουν το μερίδιο των ευθυνών τους απέναντι σε αυτή την κατάσταση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Κουσελάς, σε συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΝΕΤ 105,8, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα με αφορμή το θέμα Εθνικής και Alpha Bank.

«Εμείς ενθαρρύναμε -και γνωρίζετε ότι ήδη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου το έκανε με δηλώσεις του- αυτές τις πρωτοβουλίες, που στοχεύουν στην αναδιάταξη του τραπεζικού συστήματος και στη δημιουργία ισχυρών τραπεζών, που θα έχουν τη δυνατότητα να βγαίνουν στη διατραπεζική αγορά, δηλαδή να δανείζονται όχι μόνο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως συμβαίνει σήμερα, αλλά και από τις διεθνείς αγορές συνολικότερα. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παρέμβουμε στους όρους και στις προϋποθέσεις, στις επιμέρους συζητήσεις μεταξύ των τραπεζών», ανέφερε ο κ. Κουσελάς.

Παράλληλα πρόσθεσε ότι «είναι θέμα δικό τους και των μετόχων τους. Πρέπει όμως όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και απέναντι στο κράτος και απέναντι, -θα έλεγα, ως παλιός πρόεδρος της ΟΤΟΕ-, στους εργαζόμενους, γιατί πρέπει παράλληλα να προστατευτεί και το μεγάλο αγαθό της απασχόλησης».