Απάντηση στο αίτημα του πρωθυπουργού για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος άφησε αιχμές και κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.
«Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν ο ίδιος πριν λίγο καιρό δήλωνε ότι οι Εξεταστικές δεν καταφέρνουν να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη.
Επίσης, δήλωσε ότι δήθεν θα πάρει πίσω τα λεφτά “από τους κλέφτες”. Λεφτά που ο ίδιος και οι υπουργοί του μοίρασαν. Οι “κλέφτες” που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης είναι τα γαλάζια παιδιά που πλούτισαν παράνομα από δημόσιο χρήμα που μοίραζε το παρακράτος του».
Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, όταν ο ίδιος πριν λίγο καιρό δήλωνε ότι οι Εξεταστικές δεν καταφέρνουν να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη.
— Socratis Famellos (@SFamellos) July 16, 2025
Επίσης, δήλωσε ότι δήθεν θα πάρει πίσω τα λεφτά «από τους κλέφτες». Λεφτά που ο ίδιος και οι υπουργοί… pic.twitter.com/wlnK2u5qVU
Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό προσθέτει: «Κύριε Μητσοτάκη το να πάρετε πίσω τα χρήματα αποτελεί υποχρέωσή σας. Όπως υποχρέωσή σας αποτελεί η παραδειγματική τιμωρία όσων καταχράστηκαν τα λεφτά του ελληνικού λαού. Και καμία Εξεταστική και κανένας συμψηφισμός δεν θα σας ξεπλύνει. Η μόνη λύση είναι η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό και στη Δικαιοσύνη, όπως λέει από την πρώτη μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Γενικεύοντας αναφέρει: «Εμείς θα τιμήσουμε τον όρκο μας στο Σύνταγμα για να έρθουν όλα στο φως. Έχουμε ήδη απαιτήσει την παραίτηση της απονομιμοποιημένης κυβέρνησης και προκήρυξη εκλογών. Και είμαστε παρόντες για την προοδευτική κυβέρνηση που έχει ανάγκη η κοινωνία για να ανασάνει».
Νέα Πολιτική Γραμματεία
Αναφερόμενος στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Φάμελλος είπε πως «είναι συνταρακτικές οι αποκαλύψεις που βγαίνουν στο φως κάθε μέρα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το γαλάζιο παρακράτος» σημειώνοντας ότι «έκλεψαν τα λεφτά των τίμιων αγροτών για να κάνουν πλουσιότερους τους κολλητούς τους και για να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα» ενώ τοποθετήθηκε σχετικά με το αίτημα που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.«Η Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης έχει στόχο να συγκαλύψει τις ευθύνες του. Είναι κραυγαλέες οι αντιφάσεις με όσα έλεγε ο ίδιος πριν λίγο καιρό. Θέλει να αποφύγει την Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών της κυβέρνησής του, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Αποδεικνύεται αδύναμος απέναντι στους εκβιασμούς των Βορίδη και Αυγενάκη. Αλλά τον φοβίζει και η αποκάλυψη των δικών του ευθυνών» ανέφερε.
Ακολούθως απάντησε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού: «Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης με θράσος δεσμεύθηκε ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά από τους “κλέφτες”. Μόνο που αυτά τα λεφτά τα μοίρασε ο ίδιος. Οι “κλέφτες” είναι τα γαλάζια παιδιά που πλούτισαν από το γαλάζιο παρακράτος. Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε τον δρόμο στους “κλέφτες”. Για αυτό και τους ερευνά η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Το να πάρει πίσω τα χρήματα είναι υποχρέωση του κ. Μητσοτάκη. Εμείς λέμε να αποκαλυφθούν όλα τα ΑΦΜ που πήραν παράνομες επιδοτήσεις, να επιστραφούν τα χρήματα στους αγρότες και να επιβληθούν παραδειγματικές τιμωρίες. Πριν λίγες μέρες επισκέφθηκα την Κρήτη. Βοά ολόκληρη η τοπική κοινωνία για το ποια είναι η συμμορία των ανθρώπων του κ. Μητσοτάκη. Στη συνείδηση της κοινωνίας είναι ένας αναξιόπιστος και απονομιμοποιημένος πρωθυπουργός. Και οι υπουργοί του πρέπει να λογοδοτήσουν».
Μίλησε για το αίτημα Προανακριτικής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ και άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ: «Κάναμε μια πολύ καλή επεξεργασία της δικογραφίας, καταθέσαμε κοινή πρόταση για συγκρότηση Προκαταρκτικής με την ΚΟ της Νέας Αριστεράς και αποδείξαμε ότι οι προοδευτικές συνεργασίες είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας. Ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε ξανά την κομματική περιχαράκωση. Με άγχος έσπευσε να δηλώσει εξαρχής ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει δική του πρόταση. Και εκτός από αυτό, επέλεξε και τον συμψηφισμό, προσπαθώντας να βάλει στο κάδρο αυθαίρετα και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ανδρουλάκης ξεχνά ότι η Δεξιά είναι ο αντίπαλος και ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία εξετάζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Είμαστε το μοναδικό κόμμα που αγωνίζεται ουσιαστικά για την ανατροπή της κυβέρνησης, σε αντίθεση τόσο με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όσο και με άλλα δήθεν αντισυστημικά κόμματα».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό είπε: «O κ. Μητσοτάκης κρύβει τις ευθύνες του και ταΐζει τον λαϊκισμό και την Ακροδεξία. Έχει δεχθεί ένα σύμφωνο μετανάστευσης, το οποίο μετατρέπει την Ευρώπη σε δεσμοφύλακα της Ευρώπης και στοχεύει να χτίσει -παρά τις αντιθέσεις της τοπικής κοινωνίας- μια υπερδομή-φυλακή στην Κρήτη. Ο κ. Μητσοτάκης παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με την απόφαση του για το άσυλο. Καταγγέλλουμε ως χώρα τη Λιβύη, η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο, αλλά κινδυνεύουμε -με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη- να είμαστε και εμείς υπόλογοι στη διεθνή κοινότητα».
Έστρεψε ξανά τα βέλη του κατά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: «Το “παρών” του κ. Ανδρουλάκη στο ακροδεξιό νομοσχέδιο του κ. Πλεύρη είναι απαράδεκτο. Απέναντι στην ακροδεξία ατζέντα υπάρχουν μόνο “κατά”. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Η Πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της, να απαιτήσει η Ελλάδα να συγκληθεί Συμβούλιο Κορυφής και να υπάρξει ενιαίο σύστημα ασύλου, επιστροφών και κυρώσεων σε τρίτες χώρες που εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό».
Κλείνοντας αναφέρθηκε στην οικονομία: «Και όλα αυτά την ώρα που ο πληθωρισμός και η ακρίβεια καλπάζουν, ιδιαίτερα στα είδη πρώτης ανάγκης, στα ενοίκια και στην ενέργεια σε μια εποχή που οι ενεργειακές ανάγκες της κοινωνίας είναι πολύ αυξημένες. Το φετινό καλοκαίρι μια στις δύο οικογένειες δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, αλλά τα καρτέλ και τα γαλάζια παιδιά θησαυρίζουν».
Πηγή: ΑΠΕ