Θορυβημένοι είναι οι κάτοικοι περιοχών του Νομού Κοζάνης για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει συγχωνεύσεις σχολείων με βάση μεταξύ άλλων τις γεωγραφικές συνθήκες και τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους περιοχών, όπως επισημαίνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου προς την υπουργό Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

Η κ. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου αναφέρεται στις πληροφορίες για κατάργηση των Γυμνασίων Τσοτυλίου, Εράτυρας, Γαλατινής και Λιβαδερού Νομού Κοζάνης, επισημαίνοντας πως στο Γυμνάσιο Τσοτυλίου φοιτούν μαθητές που μένουν σε απομακρυσμένα χωριά (ενδεικτικές αποστάσεις: Αυγερινός 32 χλμ., Πολυκάστανο 22 χλμ., Δαμασκηνιά: 28 χλμ.) και πηγαινοέρχονται καθημερινά με άσχημες καιρικές συνθήκες και υποβαθμισμένο οδικό δίκτυο. Σε περίπτωση συγχώνευσης οι μαθητές θα υποχρεώνονται να διανύουν επιπλέον 10 χλμ. κάθε μέρα για να φοιτήσουν στο σχολείο της Νεάπολης. Εκτός αυτού, στο Δημοτικό Σχολείο Τσοτυλίου σήμερα φοιτούν 128 μαθητές, δυναμικό ικανό για τη διατήρηση ενός υγιούς Γυμνασίου.

Όσον αφορά το Γυμνάσιο Λιβαδερού οι αποστάσεις για τα δύο προτεινόμενα σχολεία σε περίπτωση συγχώνευσης είναι 26 και 30χλμ., σε επίσης κακό οδικό δίκτυο ορεινής περιοχής (1.050-1.200μ. υψόμετρο). Και για το εν λόγω σχολείο, τα στοιχεία δείχνουν ότι η τάση είναι αυξητική, αφού φέτος έχει 24 μαθητές, ενώ το 2012 οι μαθητές υπολογίζονται στους 45, λέει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επειδή το κλείσιμο των παραπάνω σχολείων θα έχει δυσάρεστες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και θα οδηγήσει σε εσωτερική μετανάστευση του ενεργού πληθυσμού, η κ. Διαμαντοπούλου ερωτάται εάν προτίθεται να διατηρήσει ως έχουν τα Γυμνάσια Τσοτυλίου, Εράτυρας, Γαλατινής και Λιβαδερού Νομού Κοζάνης, ώστε να μην ενταχθούν στην απαράδεκτη διαδικασία των συγχωνεύσεων που θα οδηγήσει αφενός σε υποβάθμιση της εκπαίδευσης και αφετέρου σε ερημοποίηση της περιφέρειας και περαιτέρω όξυνση των ανισοτήτων.