Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί στην κοινωνία του Τσοτυλίου, στο νομό Κοζάνης, η φημολογία για πιθανή κατάργηση του ιστορικού γυμνασίου – λυκείου της περιοχής, το οποίο ιδρύθηκε το 1871. Από την περασμένη Δευτέρα το σχολείο τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές, ενώ τη διαμαρτυρία τους εκφράζουν οι τοπικοί φορείς, καθώς και οι σύλλογοι διδασκόντων και γονέων.

Στο πλαίσιο των αλλαγών στο σχολικό χάρτη της χώρας, το υπουργείο Παιδείας προωθεί σχέδιο συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Σε επιστολή της προς τους δημάρχους, η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, αποσαφηνίζει ότι τα κριτήρια των συνενώσεων – ιδρύσεων σχολικών μονάδων είναι παιδαγωγικά και αφορούν την εφαρμογή των προγραμμάτων σπουδών και των καινοτόμων δράσεων του νέου σχολείου. Καλεί δε τις διευθύνσεις εκπαίδευσης να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, ενώ ξεκαθαρίζει ότι εξαιρούνται από τις συνενώσεις απομακρυσμένες, δύσβατες και ακριτικές περιοχές.

Στην κοινωνία του Τσοτυλίου επικρατεί αναβρασμός εδώ και μέρες, καθώς υπήρξαν φήμες για συγχώνευση του γυμνασίου – λυκείου με σχολείο της Νεάπολης του νομού Κοζάνης. Ήδη, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του διδακτηρίου, εκφράζοντας την αντίθεσή τους σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης.

«Η ιστορικότητα του σχολείου μας είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Η ίδρυσή του ανάγεται στα 1871, όταν υπό τη σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου ξενιτεμένοι συμπατριώτες μας χρηματοδότησαν και δημιούργησαν το ιστορικό Γυμνάσιο Τσοτυλίου, το πρώτο στη δυτική Μακεδονία, με τεράστια προσφορά στην παιδεία και τους αγώνες του Έθνους», σημειώνεται σε ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα της περιοχής, η οποία υποστηρίζει ότι το σχολείο έχει χαρακτηριστεί δυσπρόσιτο.

«Η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κρατά κλειστά τα ”χαρτιά” της και υποστηρίζει ότι θα γίνουν διαβουλεύσεις με όλους τους φορείς. Άφησε να εννοηθεί ότι θα μεταφερθεί το λύκειο στη Νεάπολη και ότι θα παραμείνει το γυμνάσιο στο Τσοτύλι. Όμως, σε ένα χρόνο θα πάρουν και το γυμνάσιο, διότι έχει λιγότερα παιδιά από το λύκειο», τονίζει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Τσοτυλίου, Χρήστος Ασλανίδης.

Ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης και η προσέλκυση πληθυσμού από τα αστικά κέντρα, σύμφωνα με το ψήφισμα της επιτροπής αγώνα, δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί με τη συγχώνευση σχολείων, που είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα επιφέρει την εγκατάλειψη και τον οικονομικό μαρασμό της επαρχίας.

Σήμερα το Γυμνάσιο – Λύκειο Τσοτυλίου αριθμεί συνολικά 120 μαθητές. «Πέρυσι από τα 19 παιδιά που είχαμε στη Γ΄ λυκείου τα 17 πέτυχαν σε σχολές ανώτατης εκπαίδευσης (Ιατρική, Πολυτεχνείο, Ικάρων κ.λπ.)», επισημαίνει ο διευθυντής του Λυκείου Τσοτυλίου, Δημήτρης Παλασόπουλος, υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να κλείσουν τα σχολεία όπου γίνεται καλή δουλειά».

Πηγή: Αγγελιοφόρος