Η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και τις πρωτοβουλίες και με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να θέσει υπό έλεγχο την εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος στο τέλος του Δεκεμβρίου, το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί στο 8,1% του ΑΕΠ, τόνισε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο κ. Σαχινίδης απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση με θέμα την «υστέρηση των δημοσίων εσόδων έναντι του ετήσιου στόχου» κατέθεσε, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο κ. Σαχινίδης χαρακτήρισε την πορεία των εσόδων ικανοποιητική, ενώ πρόσθεσε ότι ένα μεγάλο μέρος των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα στοιχεία, καθώς πρόκειται για ρυθμίσεις που έγιναν από τον Απρίλιο ή Μάιο και μετά.

Έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις προσπάθειες που γίνονται από το οικονομικό επιτελείο για τη συστηματοποίηση των φορολογικών ελέγχων, σημειώνοντας συγκεκριμένα ότι «η κυβέρνηση αξιοποιεί όλους τις δυνατότητες για να υποχρεώσει όλους όσοι συστηματικά φοροδιέφευγαν να δηλώσουν τους φόρους».

Δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων

Ο υφυπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, καθιστώντας σαφές ότι μέχρι στιγμής υπάρχει θετική αποτίμηση της πορείας των οικονομικών από την τρόικα και για το λόγο αυτό δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Μέσα στον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της υλοποίησης των δεσμεύσεων του μνημονίου και σε συνάρτηση με την αξιολόγηση αυτή θα αποφασίσει η τρόικα αν θα εκταμιευτεί η δεύτερη δόση που δικαιούται η χώρα από το Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εξ όσων γνωρίζω και απ’ όσα προέκυψαν από τις συνομιλίες που είχαμε», επισήμανε ο κ. Σαχινίδης, «είναι δεδομένο ότι υπάρχει θετική αξιολόγηση στα όσα έχει πετύχει μέχρι τώρα η χώρα».

«Αυτό σημαίνει», συνέχισε, «ότι το Σεπτέμβριο θα εκταμιευτεί το ποσό των 9 δισ. και αποδεικνύει έμπρακτα ότι η χώρα -χωρίς να πάρει άλλα μέτρα – μπορεί να βρεθεί με το ποσό που έχει ανάγκη για να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες και δε συντρέχει λόγος ανησυχίας ή ανάπτυξης νέας συζήτησης για το αν έχουμε ανάγκη από νέα μέτρα».

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ