Την αποκάλυψη ότι μετά από απεργία πείνας και λόγω προβλημάτων υγείας που αυτή προκάλεσε σε 15 μετανάστες, αυτοί νομιμοποιήθηκαν – υπήρχε σχετική υπουργική απόφαση του τότε υπουργού κ. Πρ Παυλόπουλου- έκανε μιλώντας στο ραδιοσταθμό «ΒΗΜΑ» ο Υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης.

Όπως είπε, ίσως έτσι εξηγείται και η κατάληψη της Νομικής, «πριν από μόλις δύο χρόνια, δηλαδή εκεί στις αρχές του 2009 τέλη του 2008, είχε πάλι ξεκινήσει μία προσπάθεια 15 – αν θυμάμαι καλά – Μαροκινών, πάλι από τα Χανιά, πάλι από το περίφημο στέκι Χανίων. Οι οποίοι είχαν ξεκινήσει, είχαν έρθει Αθήνα, είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας και τελικά τι έγινε; Νομιμοποιήθηκαν από τη προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Γ. Ραγκούσης δήλωσε ότι δεν θα ισχύει η σχετική απόφαση στο μέλλον, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση παραμένει αμετακίνητη στη θέση για μη νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών και πρόσθεσε ότι «αυτό ήταν η μεγάλη ενθάρρυνση όλης αυτής της ιστορίας που έφτασε τώρα μέχρι τη κατάληψη της Νομικής, γιατί στην πραγματικότητα τι θέλανε να κάνουν; Θέλανε να κάνουν το ίδιο -να το πω έτσι – την ίδια προσπάθεια, θεωρώντας ότι με τα ίδια αντανακλαστικά θα λειτουργήσουμε και εμείς. Πράγμα το οποίο, βεβαίως, θέλω άλλη μία φορά να πω, ότι δεν έγινε όπως είδατε. Έληξε η κατάληψη της Νομικής χωρίς εμείς να υποχωρήσουμε, ούτε κεραία σε αυτό, ούτε μπορούμε, ούτε πρέπει, ούτε μας επιτρέπεται να το κάνουμε και δεν θα το κάνουμε και στο μέλλον».

Ο Υπουργός εκτίμησε ότι αρχικά οι πρυτανικές αρχές έκαναν λάθος, το οποίο διόρθωσαν στη συνέχεια, ενώ τόνισε ότι αναμένει και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Εγώ πιστεύω ότι αυτή η επείγουσα προκαταρκτική που έχει ξεκινήσει από την Εισαγγελία δεν μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Δεν γίνεται άλλο να συνεχίζεται η ατιμωρησία. Μιλάμε στην Ελλάδα πολλές φορές και λέμε ατιμωρησία, υπάρχει παντού ατιμωρησία.

Μα κι εδώ υπάρχει ατιμωρησία. Επικρατούσε η λογική να γίνουν παράνομες πράξεις, να γίνουν καταλήψεις, να γίνουν καταστροφές και επειδή αποφύγαμε τα χειρότερα δεν προχωρούσε μία διαδικασία απόδοσης ευθυνών. Δεν είναι έτσι. Πρέπει οπωσδήποτε να αποδοθούν ευθύνες, διότι, σας ξαναλέω, δεν έχει το περιθώριο η ελληνική κοινωνία, η χώρα στο σύνολό της, να αντιμετωπίζει κάθε τόσο τέτοιους αναπάντεχους κινδύνους. Υπήρξαν συγκεκριμένοι υποκινητές, οργανωτές, στους οποίους πρέπει να αποδοθούν ευθύνες, πάση θυσία, από τον Εισαγγελέα», συμπλήρωσε ο κ. Γιάννης Ραγούσης.