Το «μπαλάκι» στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ρίχνει –και επισήμως- το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το αν θα γίνει αστυνομική επέμβαση στη Νομική Σχολή για την απομάκρυνση των μεταναστών ή όχι.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρήστου Παπουτσή, «επειδή ο χώρος καλύπτεται από το πανεπιστημιακό άσυλο, θέλω να διευκρινίσω ότι οι πρυτανικές αρχές έχουν την αποκλειστική ευθύνη και την αρμοδιότητα για τη λειτουργία και την ασφάλεια των χώρων και των εγκαταστάσεων. Έχουν την αποκλειστική ευθύνη και αρμοδιότητα με απόφαση των αρμοδίων οργάνων να ζητήσουν τη συνδρομή των εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών, όπως ορίζει ο νόμος του κράτους. Οι πρυτανικές αρχές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Όπως διευκρινίζεται, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι έτοιμο να «συνδράμει, μόνο στο πλαίσιο του νόμου και με παρουσία των εισαγγελικών αρχών, ώστε να εγγυηθεί την ειρηνική και ασφαλή αποχώρηση από το κτήριο της Νομικής».

Ο Χρήστος Παπουτσής τονίζει πως οι Έλληνες είναι φιλόξενος λαός, αλλά προσθέτει πως οι ξένοι που για διάφορους λόγους βρίσκονται στην πατρίδα μας πρέπει να σέβονται τον τόπο όπου φιλοξενούνται και τους νόμους του κράτους.

Σημειώνει δε πως στην περίπτωση της Νομικής, «με την παρότρυνση μιας μικρής μειοψηφίας συμπατριωτών μας, που αποσκοπούν σε κομματικά οφέλη, οι αλλοδαποί μετακινήθηκαν οργανωμένα από τα Χανιά, εισήλθαν και παραμένουν στο κτίριο».