Μελετημένα ένα προς ένα είναι τα πρώτα 28 ονόματα των υποψηφίων ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή από την οδό Πειραιώς.

Έως τις αρχές Απριλίου θα έχουν ανακοινωθεί και τα υπόλοιπα ονόματα και σύμφωνα με πληροφορίες αναζητούνται πρόσωπα που θα αντιπροσωπεύουν την κομματική βάση της γαλάζιας παράταξης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν και τα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων που δείχνουν μια μικρή φθορά αλλά και διαρροή ψήφων προς τα δεξιά και μάλιστα ρωτήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση προωθεί με ταχύτητα ένα τολμηρό πρόγραμμα σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στην ελληνική κοινωνία και αντιλαμβάνεται ότι αυτές οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να προκαλούν ενίοτε μια προσωρινή φθορά. Μάλιστα σημείωσε ότι αυτά είναι πράγματα είναι αναμενόμενα αλλά προσέθεσε ότι ουδέποτε υπήρξε θιασώτης της ακινησίας.

Έξι απόδημοι, 12 γυναίκες αλλά και πρόσωπα με περγαμηνές στην ευρωβουλή είναι σε κάθε μια από τις 28 θέσεις του γαλάζιου ψηφοδελτίου για τις ευρωεκλογές.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Ελίζα Βόζενμπεργκ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και Μαρία Σπυράκη θα διεκδικήσουν άλλη μια θητεία στο ευρωκοινοβούλιο ενώ πρόσωπα εμβληματικά όπως ο Πύρρος Δήμας και η Βούλα Πατουλίδου, από τον χώρο του Κέντρου όπως η Εύη Χριστοφιλοπούλου ο καθηγητής Σωτήρης Σέρμπος και ο Σπύρος Καρανικόλας αλλά και από τις Ένοπλες Δυνάμεις όπως ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, Πτέραρχος εα Γιώργος Μπλιούμης φιγουράρουν στην λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών.

Από τα νέα πρόσωπα αλλά όχι άγνωστα στο ευρωψηφοδέλτιο ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας. Επίσης ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για θέματα Υγείας, πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας και η πρώην βουλευτής Νόνη Δούνια.

Οι απόδημοι

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στον Καναδά στις 24 και 25 Μαρτίου ο πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους αποκάλυψε και έναν από τους στόχους της επίσκεψής του.

«Θα είναι μία ευκαιρία να θυμίσουμε και στους συμπολίτες μας, οι οποίοι κατοικούν στον Καναδά και που έχουν δυνατότητα άσκησης εκλογικού δικαιώματος στην πατρίδα μας, ότι για πρώτη φορά υπάρχει η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου. Και να τους ζητήσουμε να εγγραφούν στη σχετική πλατφόρμα, έτσι ώστε να ενισχύσουμε την συμμετοχή σε αυτή την εκλογική διαδικασία και με όσο το δυνατόν περισσότερους απόδημους Έλληνες. Εξάλλου, όπως είδατε, στο ευρωψηφοδέλτιό μας υπάρχουν σημαντικοί εκπρόσωποι της ομογένειας και από τον Καναδά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες και από την Αυστραλία και από την Ευρώπη», είπε.

Οι υποψήφιοι της ομογένειας

Ο Δημήτρης Κατσαούνης, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Απόδημος από στον Καναδά, η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά, Δικηγόρος Βρυξελλών και Αθηνών, ο Ορέστης Ομράν, Διεθνής Δικηγόρος, Απόδημος που ζει στις Βρυξέλλες, ο Βασίλειος Σακελλάρης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της ΟΝΝΕΔ, Στέλεχος Επιχειρήσεων, Απόδημος που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Άρθουρ Τσουχαντάρης, Επιχειρηματίας, Απόδημος που ζει στην Αυστραλία και είναι  Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αυστραλίας αλλά και η Νιόβη Χριστοπούλου, Ομογενής Νέας Υόρκης, Δικηγόρος Αθηνών και Νέας Υόρκης είναι οι έξι υποψήφιοι ευρωβουλευτές από πολλές γωνιές του πλανήτη.

Οι γυναίκες

Η Πρέσβειρα Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα Βανέσα Αρχοντίδου έχει ανέβει και στις Επτά Κορυφές –τα ψηλότερα βουνά σε κάθε μία από τις επτά ηπείρους– και έχει βάλει σκοπό της ζωής της να  εμψυχώνει τους άλλους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, και τους ενθαρρύνει να αναλάβουν δράση για το κλίμα για να προστατεύσουν τον πλανήτη.

Πρόκειται για μια υποψηφιότητα, όπως έλεγαν στελέχη της οδού Πειραιώς,  η οποία δίνει το στίγμα της προσήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης.

Επίσης, μια γυναίκα που ξεχωρίζει στον τομέα της είναι η καταξιωμένη Κερκυραία Μαιευτήρας – Γυναικολόγος Όλγα Κουρή-Καλέργη.

Η Μαρία-Ωραιοζήλη Κουτσουπιά δικηγόρος Αθηνών, που έχει όμως εργαστεί στις Βρυξέλλες και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δεν είναι άγνωστος χώρος για εκείνη ενώ η νομική της ενασχόληση προσανατολίζεται κυρίως στον τομέα του Διοικητικού Δικαίου, του Δικαίου των Δημοσίων Συμβάσεων, του Φαρμακευτικού Δικαίου (Δίκαιο της Υγείας) και του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Άλλη μια γυναικεία παρουσία που ξεχωρίζει είναι της Πίστης Κρυσταλλίδου από την Πτολεμαΐδα. Κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη «Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και απόφοιτη του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση και είναι Γραμματέας Εθελοντισμού της ΝΔ.

Επίσης η «μάχιμη» και με σπουδαία συνεισφορά στον τομέα της η Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Λυδία-Αντωνία Τρακατέλλη, όπως και η Νιόβη Χριστοπούλου που ζει στη Νέα Υόρκη έχει διατελέσει νομική σύμβουλος της Amazon και είναι νομική σύμβουλος επιχειρήσεων και venture partner σε θέματα fintech (χρηματοοικονομικής τεχνολογίας), ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Αξιοπρόσεκτη επίσης η υποψηφιότητα του Νίκου Ναούμη ενός ανθρώπου και επιστήμονα ο οποίος σε ηλικία είκοσι ετών έχασε την όραση του και από τότε αγωνίζεται προκειμένου οι άνθρωποι με αναπηρία να έχουν ίσα δικαιώματα στην κοινωνική ζωή, την οικονομική δραστηριότητα, στον πολιτισμό.