Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου αναμένεται να επισκεφθεί επισήμως την Τουρκία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Milliyet». Το έντυπο της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το πρόγραμμα του προέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά εκτός από την Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα, αναμένεται να επισκεφθεί και το Γκιόρεμε.

Πρόκειται για περιοχή στην Καππαδοκία, που κατά τη βυζαντινή περίοδο ονομαζόταν Ματιανή και το 1928 μετονομάστηκε σε Γκιόρεμε, μια παραφθορά της αρχαιοελληνικής ονομασίας Κόραμα.

«Παρά τις πολιτικά υποκινούμενες προκλήσεις στην Ελλάδα η διαδικασία διαλόγου Αθήνας-Άγκυρας βαίνει καλώς», αναφέρει ο αρθρογράφος της «Milliyet», Οζάι Σεντίρ, προσθέτοντας πως ο κ. Μητσοτάκης «έδειξε την αποφασιστικότητά του για ειρήνη τηλεφωνώντας στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του (σ.σ. στις 26 Φεβρουαρίου)».

Κατά τον συντάκτη, αυτό το τηλεφώνημα ήταν ένα μήνυμα που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο στον κ. Ερντογάν, «αλλά και σε όσους προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο προς την ειρήνη».