Επεισοδιακή ήταν η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία συζήτησε τη στάση του κόμματος σχετικά με το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ που φέρνει η κυβέρνηση και ψηφίζεται στην Ολομέλεια στο τέλος της εβδομάδας.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο, σκέφτεται την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, καθώς έχει «θορυβηθεί» τόσο από τις πολλές διαρροές που είχε το κόμμα του στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια και την ισότητα στο γάμο και την υιοθεσία, αλλά και από την ένταση που υπήρξε εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

«Κανείς δεν έχει καταλάβει για ποιο λόγο λέμε “όχι”» ανέφερε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο παράλληλα έψεξε για το γεγονός πως δεν κάλεσε «όσους σπουδάσαμε έξω ή έχουμε τα παιδιά μας έξω» για να πουν τη γνώμη τους. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, φέρεται ακόμα να τόνισε, ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έπρεπε να έχει συνεδριάσει νωρίτερα ώστε να καθορίσει τη στρατηγική του κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος φέρεται να υπενθύμισε στον Νίκο Ανδρουλάκη, ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είχε υπερψηφίσει ανατροπή του άρθρου 16 επί κυβέρνησης Καραμανλή, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να απαντά πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε πάγια θέση για το άρθρο 16.

Στον πρόεδρο και την τακτική του, επιτέθηκε και η Νάντια Γιαννακοπούλου που επίσης έχει ταχθεί υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων. Όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έτσι και η κ. Γιαννακοπούλου σημείωσε ότι η συνεδρίαση γίνεται πολύ αργά αλλά και πως «δεν είμαστε υπάλληλοι να εκτελούμε τις αποφάσεις που παίρνουν τρεις άνθρωποι».

Παράλληλα κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς τον πρόεδρο του κόμματος ότι «κλείνει τα μάτια μπροστά στα δεκάδες κολλέγια, πολλά της κακιάς ώρας, που υπάρχουν και δίνουν απόφοιτους με πτυχία και πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα». Τέλος, η Νάντια Γιαννακοπούλου εκτίμησε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ «Είναι λάθος. Θα μας κάνει ζημιά και δεν φέρνει ούτε κεντρώες, ούτε κεντροαριστερές δυνάμεις»

«Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία»

Την απόφαση για καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, επιβεβαίωσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, μετά από τρίωρη και πλέον συνεδρίαση η οποία ολοκληρώθηκε με τη σαφή προειδοποίηση του Νίκου Ανδρουλάκη: «Δεν θα επιτρέψω να υπάρξει ρήγμα στην ψηφοφορία».

Σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σημείωσε πως «διαχρονική προγραμματική θέση του κόμματός μας είναι η ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με αναθεώρηση του άρθρου 16». Μάλιστα, ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε να συνταχθεί κείμενο δέσμευσης απ’ όλους, για αλλαγή του επίμαχου άρθρου κατά τη αναθεώρηση του Συντάγματος για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων.

Εξηγώντας τι θέλει το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πώς επιδίωξη είναι:

ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο

ισχυρά μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια,

και ισχυρή ρύθμιση της μεταλυκειακής εκπαίδευσης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης άσκησε δριμεία κριτική στον Κ. Μητσοτάκη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως τον βοηθά η ανυπαρξία αντιπρότασης. «Δεν μπορεί κάποιοι εδώ και δύο χρόνια να αγοράζουν και να επενδύουν, και να έρχεται ένα νομοσχέδιο κομμένο και ραμμένο στις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι διευθέτηση» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Εμείς όμως, έχουμε ολοκληρωμένη πρόταση, τόσο για το ορθό πλαίσιο λειτουργίας των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, όσο και για την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου», συμπλήρωσε και τόνισε: «Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα σε ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, να ιδρύσουν ένα παράρτημα, επί της ουσίας κερδοσκοπικό στη χώρα μας. Η Ελλάδα ήταν ευρωπαϊκή εξαίρεση και ο κ. Μητσοτάκης μας καθιστά εκ νέου εξαίρεση, καθώς θα επιτρέπεται η ίδρυση κερδοσκοπικών ξένων παραρτημάτων, αλλά όχι ελληνικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων».