Για την πρεμιέρα της επιστολικής ψήφου στις επερχόμενες ευρωεκλογές μίλησε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, τονίζοντας ότι, ήδη στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει έχουν γίνει 13.500 εγγραφές από 80 διαφορετικές χώρες.

Από τη Γάνδη που βρίσκεται η υπουργός για το συμβούλιο δημόσιας διοίκησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε στην εκπομπή «Συνδέσεις» του ERTnews για τη νέα εκλογική διαδικασία λέγοντας:
«Στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνω και συνομιλίες με Έλληνες πολίτες που ζούνε στο Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο σχετικά με την επιστολική ψήφο. Όπως ξέρετε, στις επερχόμενες ευρωεκλογές οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα ψηφίσουν στις ευρωεκλογές μέσω επιστολικής ψήφου. Θα είναι ο μόνος τρόπος για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται η επιστολική ψήφος στη χώρα μας και η πλατφόρμα άνοιξε πριν από περίπου μία εβδομάδα. Έχουμε πάνω από 13.500 εγγραφές από 80 διαφορετικές χώρες του κόσμου».

Η υπουργός εξήγησε ότι για τη διασφάλιση της διαδικασίας υπάρχουν παρά πολλά φίλτρα.

«Μπαίνει κανείς με κωδικούς Taxis. Έρχεται επιβεβαιωτικό μήνυμα στο κινητό σου. Έρχεται επιβεβαιωτικό μήνυμα στο email σου, δηλώνεις τη διεύθυνση στην οποία θέλεις να παραλάβεις το εκλογικό υλικό. Έρχεται συστημένο, το παραλαμβάνεις μόνο ο ίδιος προσωπικά, εκτός αν έχεις κάνει ρητή εξουσιοδότηση. Συμπληρώνεις το ψηφοδέλτιο, εκ νέου ταυτοπροσωπία είτε με έγχρωμο τρόπο ή μέσω Gov.gr. Στέλνεις πίσω τον φάκελο στην συμπληρωμένη διεύθυνση στην Ελλάδα. Ο φάκελος παραλαμβάνεται από επιτροπές δικαστικών σε χώρους που ελέγχονται από την Ελληνική Αστυνομία με κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, με το αρχειακό υλικό στο Πρωτοδικείο. Άρα βλέπετε ότι έχουν ληφθεί όλες οι πρόνοιες για την ασφάλεια, την εγκυρότητα, την ηθικότητα της διαδικασίας» εξήγησε.

Επιπλέον η Νίκη Κεραμέως τόνισε πως «Η χώρα μας άργησε να θεσπίσει την επιστολική ψήφο. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα ότι μπορούμε σήμερα, θεσπίζοντας την, να δούμε τι κάνουν πάνω από 20 χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να υιοθετήσουμε, αν θέλετε, τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς. Επιπλέον, υπάρχει ένας ευρωπαϊκός οργανισμός στον ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει εκδώσει συγκεκριμένες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Η χώρα μας πληροί όλες αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές πρόσθεσε η υπουργός».