Μια νέα πολιτική κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει και αναμένεται να κορυφωθεί το προσεχές διάστημα με αιχμή το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το οποίο εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και αναμένεται να ψηφιστεί στις 8 Μαρτίου με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την ίδια ημέρα να τοποθετείται στο Κοινοβούλιο για την αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση καταλογίζει «παρωχημένο λόγο» και υιοθέτηση της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος από την πλευρά του καταγγέλλει «εξόφθαλμη διευθέτηση συμφερόντων» και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας. O κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλόγισε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως «επέλεξε να μείνει πιστός σε αυτά τα οποία συνέβαιναν στο παρελθόν, με έναν παρωχημένο λόγο άνευ επιχειρηματολογίας».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, έστρεψε τα βέλη του προς τη Χαριλάου Τρικούπη σημειώνοντας: «Δείτε τι κάνει τώρα με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια: υιοθετεί τη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώντας ότι βρίσκεται σε κρίση ο ΣΥΡΙΖΑ. Πάει να κάνει μια ανταλλαγή ατζέντας».

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει λέγοντας «ναι» στο ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο με περισσότερη χρηματοδότηση. «Ναι» στην αναθεώρηση του άρθρου 16 για μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά –πραγματικά όμως– πανεπιστήμια, που θα επενδύουν στην έρευνα και «όχι» στην παράκαμψη του Συντάγματος.

Στην Κουμουνδούρου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι φέρνει ένα νομοσχέδιο που παραβιάζει κατάφωρα το άρθρο 16 του Συντάγματος με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να τονίζει: «Το μη κερδοσκοπικό στην Ελλάδα μπορεί να γίνει πολύ ύπουλα κερδοσκοπικό. Έχουμε επενδύσει ένα πολύ μεγάλο όγκο και προσπάθειας και κεφαλαίου στα περιφερειακά πανεπιστήμια και στα δημόσια πανεπιστήμια. Πρέπει αυτή την προσπάθεια και αυτή την επένδυση να την αξιοποιήσουμε, όχι να την αποδομήσουμε». Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι η αντιπολίτευση στερείται σοβαρών επιχειρημάτων και ειδικά για τον Στέφανο Κασσελάκη καυτηριάζουν το γεγονός ότι ο ίδιος αποφοίτησε από ιδιωτικό πανεπιστήμιο και συνεπώς δεν μπορεί να μιλά για φοιτητές δύο ταχυτήτων. Αντικρούοντας δε την κριτική στο νομοσχέδιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η Ελλάδα βάζει τα πιο αυστηρά κριτήρια, ότι μιλάμε για πάνω από ένα δισ. χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια με τον νόμο αυτό και ότι ο έλεγχος αν πληρούνται οι προδιαγραφές θα είναι από την ΕΘΑΑΕ, την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, και από τον ΕΟΠΠΕΠ και θα είναι εξαντλητικός».

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι επαναλαμβάνοντας ότι το 70% του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις για τη στήριξη του δημόσιου πανεπιστημίου, εξηγώντας ότι περισσότερα από 1 δισ. ευρώ θα επενδυθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Και συγκεκριμένα:

  • 475 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης. Από τα χρήματα αυτά τα 132 εκ. ευρώ θα δαπανηθούν αποκλειστικά για αγορά ερευνητικού εξοπλισμού και ενίσχυση καινοτομικής δραστηριότητας.
  • 279 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.
  • 700 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ για ανακαίνιση και κατασκευή φοιτητικών εστιών. Η αντιπαράθεση αναμένεται να κορυφωθεί στην Ολομέλεια όπου, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και τους δημιουργούς του νομοσχεδίου, «θα πέσουν οι μάσκες» και θα αποδειχτεί περίτρανα ότι τα «όχι» της αντιπολίτευσης είναι καθαρά προσχηματικά.