Επαφές με κορυφαίους πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες θα έχει σήμερα και αύριο στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια δύσκολη μεν συγκυρία σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά με την εικόνα της χώρας μας να έχει αλλάξει τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο.

Παρά την ένταση στην ευρύτερη περιοχή, με την κρίση στη Μέση Ανατολή να μην αποκλιμακώνεται και με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται, η Ελλάδα έχει καταφέρει όχι μόνο να απορροφά τους κραδασμούς αλλά και να θέσει σε νέες βάσεις τις σχέσεις της με την Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός θα έχει και άλλο ένα ατού στα χέρια του, την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

«Για εμάς η οικονομία είναι η πρώτη προτεραιότητα, διότι αν δεν πηγαίνει καλά η οικονομία, δεν υπάρχουν χρήματα για κοινωνική πολιτική, για την υγεία, για την παιδεία, για την άμυνα, για την ασφάλεια» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του χθες στην Αγία Παρασκευή.

«Θα βρεθώ σε λίγες ώρες στο Νταβός και θα συνομιλήσω με αρκετούς συναδέλφους μου, Ευρωπαίους ηγέτες και σημαντικούς ανθρώπους από τον χώρο της οικονομίας» πρόσθεσε.

Συνομιλία Μητσοτάκη με πολίτες στην Αγία Παρασκευή

Έτσι, σήμερα και αύριο ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κορυφαίους επιχειρηματικούς παράγοντες, όπως ανώτατα στελέχη μεγάλων εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας και της ενέργειας, οι οποίοι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα.

Αυτό που θα τονίσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στους συνομιλητές του θα είναι ότι η Ελλάδα αναδεικνύεται σε δύναμη αξιοπιστίας και πυλώνα σταθερότητας στην Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή. Θα παρουσιάσει επίσης τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τους στόχους της νέας τετραετίας της κυβέρνησης.

Αυτό που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες σε αυτό το φόρουμ θα είναι η ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης, στην αρχή ενός έτους κατά το οποίο είναι προγραμματισμένες πολλές κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών του Ιουνίου, με αποκορύφωμα τις προεδρικές κάλπες στις Ηνωμένες Πολιτείες το προσεχές φθινόπωρο.

Η ανησυχία είναι μεγάλη τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς κύκλους απέναντι στο ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην Προεδρία των ΗΠΑ. Κι αυτό γιατί στην παρούσα φάση υπάρχει ανάγκη από μια ηγέτιδα δύναμη απέναντι στον αναθεωρητισμό της Ρωσίας αλλά και την απειλή κλιμάκωσης από το Ιράν.

Κυρίαρχο θέμα συζήτησης από όλους τους συμμετέχοντες θα είναι και η πορεία των επιτοκίων, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να καλούνται να τοποθετηθούν δημόσια.

Τα ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει σε δημόσιες συζητήσεις για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στον κόσμο, για τους στόχους του ενεργειακού μετασχηματισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο της χώρας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας.

Στις (10.00 ώρα Ελλάδος) ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει σε πάνελ για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ, στο οποίο θα λάβει μέρος και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφκοβιτς.

Το μεσημέρι (16.00) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συζήτηση με τον αρχισυντάκτη του γνωστού περιοδικού Foreign Policy για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, Ravi Agrawal.

Αμέσως μετά θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την Παρασκευή το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζεται να παραχωρήσει συνεντεύξεις σε μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης (CNN και Bloomberg).