Οδηγίες στα ελληνικά πλοία έστειλε το υπουργείο Ναυτιλίας εξαιτίας της κλιμάκωσης των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι σε πλοία σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. Το ελληνικό υπουργείο συνιστά στα ελληνικά πλοία που κινούνται στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και τον κόλπο του Άντεν να αποφεύγουν τα ύδατα της Υεμένης ή να πραγματοποιούν νυχτερινό διάπλου της νότιας Ερυθράς Θάλασσας.

Συνίσταται ακόμα να παραμένει στη γέφυρα μόνο το απαραίτητο πλήρωμα και τα υπόλοιπα μέλη να παραμένει μακριά από το εξωτερικά μέρη του πλοίου.

Δεν έχουν πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, δήλωσαν σήμερα πως δεν έχουν καμιά πρόθεση να σταματήσουν τις επιθέσεις τους εναντίον των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, παρά την ανακοίνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες μιας νέας συμμαχίας για την προστασία της ναυτιλίας.

«Ακόμα κι αν η Αμερική καταφέρει να κινητοποιήσει τον κόσμο ολόκληρο, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις μας δεν θα σταματήσουν (…) όποιες κι αν είναι οι θυσίες που αυτό θα μας κοστίσει», διαβεβαίωσε μέσω της πλατφόρμας X ένας αξιωματούχος των ανταρτών, ο Μοχάμεντ Αλ-Μπουχάιτι.

Στυλιανίδης: Έτοιμη να πάρει μέρος σε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας η Ελλάδα

Ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διεθνή πρωτοβουλία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας, ανακοίνωσε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε μείζον πρόβλημα για τη διεθνή οικονομία τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία ενώ σχολιάζοντας την απόφαση της αμερικανικής πλευράς να ανακοινώσει τη Δευτέρα τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα μια συμμαχίας 10 χωρών για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών σε εμπορικά πλοία, ξεκαθάρισε ότι το Ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας έχει ήδη επαφές για το θέμα αυτό με αξιωματούχους της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Δεν έχει εκδοθεί καμία οδηγία από το υπουργείο Ναυτιλίας προς τα ελληνόκτητα πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

Από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν έχει εκδοθεί έως τώρα καμία οδηγία προς τα ελληνόκτητα πλοία ή τα πλοία με ελληνική σημαία που κινούνται στη θαλάσσια περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Η Διεύθυνση Ποντοπόρου Ναυτιλίας του Λιμενικού Σώματος λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη θαλάσσια περιοχή έχει εκδώσει συστάσεις προς τα πλοία ελληνικών συμφερόντων, όπως τα πληρώματα να είναι σε επαγρύπνηση και να πραγματοποιούν κατά το δυνατόν νυκτερινό διάπλου της συγκεκριμένης θαλάσσιας περιοχής σβήνοντας το αυτόματο σύστημα αναγνώρισης.

Σε σημερινή ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ προς τον αρμόδιο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη αν το υπουργείο Ναυτιλίας έχει εκδώσει κάποια σχετική οδηγία για το θέμα των ελληνόκτητων πλοίων και τα πλοία με ελληνική σημαία, ο ίδιος ανέφερε ότι η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες δεν έχουν εκδώσει κάποια συγκεκριμένη οδηγία αφού οι ναυτιλιακές εταιρείες αποφασίζουν από μόνες τους αν θα πραγματοποιήσουν διελεύσεις από το σημείο. Τόνισε ότι ήδη υπάρχουν πολεμικά πλοία χωρών στην περιοχή εξασφαλίζοντας προς το παρόν τη διέλευση.