Πληθαίνουν οι φωνές εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που διαφωνούν με την τροπολογία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, βάσει της οποίας χορηγείται δικαίωμα άδειας διαμονής και εργασίας σε μετανάστες τρίτων χωρών, που έχουν εισέλθει παράτυπα στη χώρα μας και διαμένουν τουλάχιστον τρία χρόνια. Μετά τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που εξέφρασε ανοικτά τη διαφωνία του με την τροπολογία, ζητώντας να αποσυρθεί, τουλάχιστον άλλοι 6 «γαλάζιοι» βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασαν δημόσια τον προβληματισμό τους για την ρύθμιση.

Θυμίζουμε ότι από την κυβέρνηση έχει επιβληθεί κομματική πειθαρχία για τη συγκεκριμένη τροπολογία και όποιος δεν την υπερψηφίσει θα διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα (εξαιρείται ο πρώην πρόεδρος του κόμματος κ. Σαμαράς). Στους αντιτιθέμενους συγκαταλέγονται οι βουλευτές Χαράλαμπος Αθανασίου, Μίλτος Χρυσομάλλης και Στράτος Σιμόπουλος, που υποστήριξαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί για τις επίμαχες διατάξεις, ενώ προβληματισμούς εκφράζουν επίσης ο Θάνος Πλεύρης, ο Ανδρέας Κατσανιώτης και ο Κώστας Καραγκούνης. Όλοι τους όμως, αν και έχουν αντιρρήσεις, αναμένεται να την υπερψηφίσουν σήμερα, από τη στιγμή που έχει τεθεί θέμα κομματικής γραμμής. Επαναλαμβάνουμε ότι ο κ. Σαμαράς, όπως διευκρίνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, έχει το δικαίωμα να διαφοροποιηθεί χωρίς επιπτώσεις.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως «έχουν δημιουργηθεί εντυπώσεις και παρερμηνείες, που θα εξέλειπαν εάν είχε προηγηθεί διαβούλευση και ενημέρωση των βουλευτών για την τροπολογία». Ο πρώην υπουργός εστίασε την κριτική του στο άρθρο 4 της τροπολογίας που μειώνει στα 3 έτη (από 7) την περίοδο μετά την οποία οι μετανάστες μπορούν να πάρουν άδεια παραμονής. «Κατά κανόνα από την εμπειρία μας αυτοί που μπαίνουν παράνομα καταστρέφουν τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα και δηλώνουν ψευδή στοιχεία, για να μην εντοπιστούν. Να υπάρξει σαφής καθορισμός, τι θα αποτελεί έγγραφο βεβαίωσης διαμονής. Υπάρχει προβληματισμός για την επίδραση που θα έχει στην ιθαγένεια, αν δεν τροποποιηθεί η τροπολογία. Να διευκρινιστεί ότι η απαιτούμενη 3ετία παραμονής και ο χρόνος εργασίας δεν θα προσμετράται στο χρόνο πολιτογράφησης» όπως είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσομάλλης, που εκλέγεται στη Μεσσηνία όπως και ο κ. Σαμαράς, με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις, εξέφρασε ισχυρό προβληματισμό, υποστηρίζοντας πως αυτή η ρύθμιση μπορεί να αποτελέσει κάλεσμα προς νεοεισερχόμενους μετανάστες στη χώρα μας και αμφισβήτησε τα επιχειρήματα του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, ότι η ρύθμιση αφορά νόμιμους μετανάστες κυρίως από Αλβανία και Γεωργία, οι οποίοι για κάποιον λόγο δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονής τους και σήμερα βρίσκονται παράνομα στη χώρα. «Αν αφορούσε όσους κατέχουν τουριστική βίζα, θα μπορούσε να δώσει λύσεις, καθώς είναι αυστηρότερο το πλαίσιο και θα ξέραμε ποιοι είναι. Αν ήταν αυτή η διάταξη, κανείς δεν θα είχε αντίρρηση σ’ αυτό. Θα ήταν πρώτο βήμα και να δούμε για τους εργάτες γης και όχι γενική τροπολογία και αφορά όποιον βρίσκεται εδώ» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Στράτος Σιμόπουλος, βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, ανέφερε στο Κοινοβούλιο πως η τροπολογία «ήρθε με έναν τρόπο που δεν το περίμενα, γιατί έχουμε συνηθίσει από την παρούσα κυβέρνηση να διαβουλεύεται και να διαβουλεύεται κυρίως και με την κυβερνητική πλευρά, μια κυβερνητική πλευρά που σε πάρα πολλά νομοσχέδια έχει επέμβει και πραγματικά, μεταφέροντας τις αγωνίες της κοινωνίας, έχει συμβάλει στη διαμόρφωσή τους. Άρα, λοιπόν, θα παρακαλούσα τους Υπουργούς από εδώ και πέρα τόσο σημαντικές τροπολογίες να μην τις φέρνουν χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση». Και συνέχισε: «Δέχομαι ότι δεν αλλάζουμε την πολιτική μας στο μεταναστευτικό, αλλά φαντάζομαι ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν κάλλιστα -και θα το κάνουν- να πάρουν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους στις χώρες προέλευσης και προφανώς να τους πουν ότι έχει νομιμοποιηθεί η εργασία τους. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως pull factor; Πιθανώς να το δούμε εκ του αποτελέσματος».