«Σήμερα πράγματι είναι μια ημέρα ξεχωριστή, καθώς μετά από 7 χρόνια συνέρχεται το ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας καθώς σηματοδοτεί την πρόθεση των δυο χωρών να χαράξουν νέους δρόμους στις σχέσεις τους», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν αμέσως μετά τη συνάντησή τους, η οποία κράτησε περισσότερο από όσο είχε προγραμματιστεί στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Αντιμετωπίσαμε πολλές προκλήσεις», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην πανδημία, τις φυσικές καταστροφές αλλά και τις περιφερειακές συγκρούσεις που εγείρουν σοβαρή ανησυχία αλλά και οι διμερείς μας σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις που τις απείλησαν επικίνδυνα και την ειρήνη και την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

«Οι δυο χώρες μας οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους και να αναζητούν λύσεις. Και αν αυτές δεν γεφυρώνονται, να μην παράγουν αυτάματα κρίσεις. Συμφωνήσαμε στο Βίλνιους να πιάσουμε και πάλι το νήμα των επαφών μας. Και ο οδικός χάρτης που υιοθετήσαμε συμπεριέλαμβανε τρεις άξονες και οι συνομιλίες έγιναν σε πολύ παραγωγικό κλίμα.», υπογράμμισε ακόμη στις δηλώσεις του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μίλησε ακόμη για τον ρεαλιστικό στόχο να φτάσουν οι εμπορικές συναλλαγές τα 10 δισ.

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνομιλίες έγιναν σε παραγωγικό κλίμα και αναφερόμενος σε όλες τις συμφωνίες είπε ότι στο μεταναστευτικό διαπιστώσαμε μείωση των ροών και λόγω της καλύτερης συνεργασίας των δυο χωρών. Αναφορικά με τη σταθερή υποστήριξη της Ελλάδας για την ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας η χώρα μας στηρίζει τη χορήγηση θεωρήσεων, έτσι ώστε να μπορούν οι νέοι άνθρωποι να αναπτύξουν σχέσεις με την Ευρώπη. Η Ελλάδα επίσης ζήτησε και πέτυχε τούρκοι πολίτες να μπορούν να επισκέπτονται 10 νησιά μας, είναι μια πρωτοβουλία με ισχυρό μήνυμα ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν γέφυρα φιλίας όπως και οι μειονότητες των δυο χωρών, γιατί η ισονομία βοηθά στην αλληλοκατανόηση και τον σεβασμό.

Τόνισε ακόμα ότι με τον πρόεδρο Ερντογάν συζήτησε όλες τις διεθνείς εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στον Καύκασο και μίλησαν για τον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, την καταδίκη κάθε μορφής εξτρεμισμού και τρομοκρατίας και την προστασία των αξιών του ανθρωπισμού και τον σεβασμό των αμάχων.

Διαφωνούμε στο Κυπριακό, είπε ο πρωθυπουργός, και θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος εκεί που διακόπηκε το 2017.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι σήμερα 100 χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης υπογράφεται συνθήκη διακήρυξης φιλίας και καλής γειτονίας, την οποία είχε οραματιστεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Υπογράψαμε τη συνθήκη σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα κάθε χώρας και ορίζει τα ορόσημα του διαλόγου μας. Με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα. Θα διευρύνουμε την ατζέντα μας και τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης). Όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να έρθει η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας. Είναι η μόνη διαφορά που μπορεί να τεθεί ενώπιον διεθνούς διαιτησίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας και θα επισκεφθώ την Άνοιξη την Τουρκία. Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά και υπάρχουν φωνές που δε συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση, αλλά αισθάνομαι χρέος να φέρουμε τα κράτη δίπλα δίπλα, όπως είναι τα σύνορα μας».

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε στις δηλώσεις του:

Κυριάκος Μητσοτάκης - Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

«Σας χαιρετώ με τα πιο εγκάρδια συναισθήματα. Επισκέφθηκα τελευταία φορά την Ελλάδα το 2017. Ήταν η πρώτη μετά από 65 χρόνια επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους.

Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Ελλάδα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για την ευγενική υποδοχή. Επιθυμούμε να αναπτύξουμε περαιτέρω την θετική ώθηση που υπάρχει. Το ότι μετά από 7 χρόνια κάνουμε την 5η συνεδρίαση αποτελεί ένδειξη αυτής τη πρόθεσης. Πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο διάλλειμα για άλλη συνάντηση και αυτό θα είναι καλό και για τις 2 χώρες.

Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συζητήσαμε για τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την ανάπτυξη της συνεργασίας μας.

Στο πλαίσιο της συνέχειας των επαφών μας, τονίσαμε την ανάγκη να κρατηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και υπογραμμίσαμε ότι ο μηχανισμός του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας συμβάλει σημαντικά στο να προχωρούν οι σχέσεις των δύο χωρών στο πλαίσιο της θετικής ατζέντας.

Με τη διακήρυξη της Αθήνας περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας βεβαιώσαμε τη βούλησή μας για ανάπτυξη των σχέσεών μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση που βλέπουμε τα αποτελέσματα των έργων στο πλαίσιο του σχεδίου κοινής δράσης του 2021. Στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη συμφωνήσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δις δολάρια το διμερές μας εμπόριο από 5 δισ. Τονίσαμε τη σημασία έργων μεταφοράς, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον σταθμό Υψάλας – Κήπων.

Ευχή μας είναι να επιλύσουμε τα κοινά προβλήματα», τόνισε ο κ. Ερντογάν και πρόσθεσε «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ρωμέικη κοινότητα στην Τουρκία είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου».

«Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς. Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες, πόσω μάλλον ανάμεσα σε αδέρφια. Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αγκαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να επιλυθεί», τόνισε επίσης, ενώ απηύθυνε πρόσκληση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να επισκεφτεί την Άγκυρα στην επόμενη συνάντησή τους.