Ο τούρκος πρόεδρος φτάνει αύριο στην Αθήνα, ύστερα από έξι χρόνια. Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τρίτη φορά μέσα σε διάστημα πέντε μηνών θα βρεθούν το πρωί της Πέμπτης ενώπιος ενωπίω και θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα στις σχέσεις των δύο χωρών, με βάση τους άξονες του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας.

Τα θέματα της αποκαλούμενης θετικής ατζέντας θα βρεθούν στο επίκεντρο των εργασιών του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, εκεί όπου 11 έλληνες και οκτώ τούρκοι υπουργοί θα έχουν διευρυμένες συνομιλίες, με το προσφυγικό – μεταναστευτικό να είναι ένα από τα κυρίαρχα της ατζέντας.

Στη διάρκεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας και της τεχνολογίας της αγροτικής ανάπτυξης, όπως σημειώνει η ΕΡΤ.

«Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε» είναι το μήνυμα που έστειλε ο τούρκος πρόεδρος μέσω της εφημερίδας «Καθημερινή» λίγο πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Με τρία αεροσκάφη καταφθάνει η αποστολή Ερντογάν

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο τούρκος πρόεδρος αναμένεται να φτάσει όχι με ένα αλλά με τρία αεροπλάνα. Στο ένα θα έχει μόνο τις λιμουζίνες του. Συνολικά τον Ερντογάν θα συνοδεύουν εννιά υπουργοί καθώς και δημοσιογράφοι.

Κλιμάκιο 130 ατόμων τόσο διπλωματικού χαρακτήρα όσο και πρόσωπα της ασφάλειας του τούρκου προέδρου βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες στην Αθήνα, αναφέρουν οι πληροφορίες του Mega.

Το πρόγραμμα του τούρκου προέδρου

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να προσγειωθεί στις 11:00 στο «Ελ. Βενιζέλος», όπου θα τον υποδεχθεί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Στις 11:25 θα βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα τον υποδεχθεί η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Έπειτα θα μεταφερθεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα πάρει μέρος σε συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τους Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν.

Για τις 13:00 είναι προγραμματισμένες οι κοινές δηλώσεις Ερντογάν – Μητσοτάκη, ενώ στις 13:30 θα υπάρξει γεύμα εργασίας με τους δύο ηγέτες και τους 20 υπουργούς Έλληνες και Τούρκους.