Πολλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το «διπλωματικό φάουλ» του Ρίσι Σούνακ, ο οποίος ακύρωσε την τελευταία στιγμή, επίσημη, προγραμματισμένη συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του, όταν μάλιστα εκείνος είχε ήδη φτάσει στη Βρετανία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυψε την ενόχλησή του αποδίδοντας την ακύρωση σε δυσφορία του βρετανού πρωθυπουργού για όσα ο ίδιος είχε πει στο BBC μία ημέρα πριν, αναφορικά με «κλοπή» των Γλυπτών του Παρθενώνα και την παρομοίωσή τους με μια Μόνα Λίζα κομμένη στα δύο.

«Ήταν μη αναμενόμενη η δημιουργία αυτού του θέματος και πρέπει να πω ότι ήταν και ένα γεγονός το οποίο έχει προκαλέσει δυσάρεστη αίσθηση. Η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια υπάρχει από τη δική μας μεριά και δικαίως διότι επρόκειτο για μια προγραμματισμένη συνάντηση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είχε ήδη συμφωνηθεί», είπε, μιλώντας στην εκπομπή «Πάμε Δανάη!» ο πρέσβης ε.τ., Δημήτρης Καραϊτίδης.

Η ακύρωση την τελευταία στιγμή «είναι κάτι το οποίο δε συνηθίζεται και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο. Προφανώς ο βρετανός πρωθυπουργός ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις στις οποίες προέβη ο έλληνας ομόλογός του. Κακώς ενοχλήθηκε».

Σύμφωνα με τον κ. Καραϊτίδη, «από πολλών χρόνων η Ελλάδα έχει θέσει, ορθώς, θέμα επιστροφής των κλαπέντων γλυπτών στη φυσιολογική τους θέση. Από τη συνέντευξη δεν προκύπτει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε με τρόπο προσβλητικό ή ασυνήθιστα οξύ στο όλο θέμα. Η αντίδραση του βρετανού πρωθυπουργού ήταν βιαστική, νευρική και απρεπής. Ήταν μια κίνηση προσβλητική, όχι μόνο προς τον κ. Μητσοτάκη αλλά προς τον Έλληνα πρωθυπουργό και επομένως και στην Ελλάδα. Το γεγονός δε ότι τον παρέπεμψε σε συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, δε μειώνει ούτε αμβλύνει τον απρεπή χαρακτήρα της απόφασής του».