Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο επιβλητικό κτίριο της Καγκελαρίας που βλέπει τον ποταμό Σπρέε κάθε άλλο παρά για την οικονομία ήταν. Η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Η διάρκειά της αρχικά είχε οριστεί στα 15 λεπτά και τελικά έφτασε τα 45.

Το καλό κλίμα αποτυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι δυο ηγέτες τόσο από την γλώσσα του σώματος όσο και από αυτά που ειπώθηκαν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Αθήνα εισέπραξε εκτός από «μπράβο» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και απτές αποδείξεις ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις έχουν μπει σε νέα βάση, με το κλίμα καχυποψίας που υπήρχε όλα τα προηγούμενα χρόνια να έχει εξανεμιστεί.

«Τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυο χώρες, όπως το μεταναστευτικό, αλλά και οι θέσεις τους που ταυτίζονται όσον αφορά στο μεσανατολικό δείχνουν ότι Ελλάδα και Γερμανία θα πορευτούν δίπλα – δίπλα σε μεγάλα διεθνή ζητήματα», τόνιζε στο Newsbeast κυβερνητικός αξιωματούχος.

Τι συζητήθηκε

Εκτός από τα «καυτά» ζητήματα της επικαιρότητας ο πρωθυπουργός ανέλυσε στον συνομιλητή του τις προοπτικές που υπάρχουν έτσι ώστε η Ελλάδα να παίξει ρόλο ως κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία αλλά και ως ενεργειακή γέφυρα της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου με την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τη λειτουργία του «πράσινου ενεργειακού διαδρόμου» μεταξύ νότιας και βόρειας Ευρώπης, συνδέοντας χώρες που έχουν μεγάλη παραγωγή αιολικής ενέργειας, κυρίως τον χειμώνα, όπως η Γερμανία, με αυτές που παράγουν πολλή ηλιακή ενέργεια κυρίως το καλοκαίρι, όπως η Ελλάδα.

Αυτό που επίσης συμφωνήθηκε ανάμεσα στις δυο πλευρές όσον αφορά στο Μεταναστευτικό, είναι ότι συνολική απάντηση σε ένα τόσο δύσκολο ζήτημα μπορεί να δοθεί μόνο από την Ευρώπη, Οι δυο ηγέτες σύμφωνα με πληροφορίες, έριξαν στο τραπέζι λύσεις οι οποίες μπορεί να αποβούν αμοιβαία επωφελείς για τις δυο χώρες με την Γερμανία να ανησυχεί ειδικά για τις δευτερογενείς ροές.

Συμφωνήθηκε επίσης να είναι σε διαρκή επαφή σε υψηλό επίπεδο ενόψει μάλιστα και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου που θα είναι και το τελευταίο για το 2023.

Σε αυτή την πρώτη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς στο τιμόνι της Γερμανίας ο Έλληνας ηγέτης έθεσε ξεκάθαρα το θέμα της αυξημένης χρηματοδότησης της χώρας μας για να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό αλλά και οι επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές μέσα από την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου της ΕΕ με τον Γερμανό Καγκελάριο να εμφανίζεται θετικός.

Και τα ελληνοτουρκικά όμως συζητήθηκαν εκτενώς με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Όλαφ Σολτς για τις τελευταίες επαφές που είχε με την Άγκυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα βρεθεί την επόμενη Παρασκευή 17 Νοεμβρίου στο Βερολίνο και στις 7 Δεκεμβρίου στην Αθήνα.

Στις διευρυμένες συνομιλίες που ακολούθησαν την συνάντηση Μητσοτάκη – Σολτς έγινε και μια επισκόπηση στους τομείς που μπορούν να συνεχίσουν την συνεργασία τους οι δυο χώρες καθώς μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην χώρα μας επενδύοντας σε δυναμικούς τομείς, όπως οι τηλεπικοινωνίες, τα αεροδρόμια αλλά και η ψηφιακή και η πράσινη τεχνολογία.

Η Γερμανία επίσης όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην επόμενη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.