Στην οικονομία περιστράφηκε στην αρχή της η συζήτηση στο Ίδρυμα Αντενάουερ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης της Γερμανίας και αρχηγό του CDU Φρίντριχ Μέρτς.

«Θέλουμε να ανακτήσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας και να ανακτήσουμε την οικονομική μας ανάπτυξη», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «η οικονομία μας αναπτύσσεται ταχύτατα, πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το χρέος μας μειώνεται και προσελκύουμε επενδύσεις με ταχύ ρυθμό. Αυτό  σηματοδοτεί το τέλος ενός επώδυνου 10ετους κύκλου».

«Στόχος μας είναι να φέρουμε την Ελλάδα κοντά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα που θυμάστε, της δημοσιονομικής κρίσης, δεν είναι η σημερινή. Η κοινωνία κατάφερε να παραμείνει ενωμένη αυτά τα κρίσιμα χρόνια», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Ο Μερτς ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το χρέος και τον έλεγχό του και ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι «χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και να μην κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος». «Παλιότερα», σχολίασε, «υπήρχαν αυστηρά μέτρα λιτότητας, κάτι που σήμαινε ότι δεν είχαμε έσοδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα εστίασε «στη φοροδιαφυγή και τη φοροαποφυγή» και συνέχισε λέγοντας ότι «αν καταφέρουμε να εστιάσουμε στη φοροδιαφυγή, θα μπορούμε να μειώσουμε τον ΦΠΑ και να αυξήσουμε τα έσοδα». Επιπλέον, σχολίασε ότι «η Άνγκελα Μέρκελ πήρε μια τολμηρή απόφαση, να δώσει στην Ελλάδα 36 δισ. ευρώ». «Είναι ευκαιρία μας και εστιάζουμε στην καλύτερη διαχείριση των πόρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στα χρόνια της κρίσης λέγοντας: «Είμαστε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση τα τελευταία χρόνια, μία δέσμευση απέναντι στον ελληνικό λαό είναι ότι δεν θα ξαναβιώσουμε αυτό που βιώσαμε το 2010. Θέλουμε να προάγουμε την ανάπτυξη, υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, ξέρω ότι οι Γερμανοί επιχειρηματίες αναζητούν χώρες για να επενδύσουν, θέλουν να είναι σίγουροι, για αυτό η δημοσιονομική πειθαρχία είναι σημαντική».

Μεταναστευτικό: Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό λέγοντας ότι το 2019 παραλάβαμε μια καταστροφική πολιτική, μια πολιτική ανοιχτών θυρών. «Είχαμε πρόβλημα ροών και πρόβλημα εκκρεμών αιτήσεων. Είχαμε ανθρώπους στα νησιά και έρχονταν όλο και περισσότεροι» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Διαχειριστήκαμε πιο αυστηρά τα σύνορα μας. Το Λιμενικό μας δεν ήταν επιτροπή υποδοχής για να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να έρχονται στη χώρα μας. Το 2020 ζήσαμε μια προσπάθεια την Τουρκίας να εργαλειοποιήσει τους ανθρώπους και υπερασπιστήκαμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Διαχειριστήκαμε τις ροές και διαχειριστήκαμε και τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν.

Χρειαζόμαστε μια πιο λειτουργική πολιτικών επιστροφών μεταναστών στις χώρες. Αλλά χρειάζεται διαχείριση των εξωτερικών συνόρων. Χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση. Πρέπει να δουλέψουμε με την Τουρκία και πρέπει να δοθούν χρήματα και στην Τουρκία».