Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει συναντήσεις με την κινεζική ηγεσία, επισκέφθηκε σημερα και ξεναγήθηκε στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται στο ταξίδι του στην Κίνα από τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη και τους στενούς του συνεργάτες, καθώς αύριο θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας και συγκεκριμένα με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον Πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον Πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακού -διεθνούς ενδιαφέροντος με αιχμή τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ισραήλ αλλά και το συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, δεδομένου ότι ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο ως πόλος διεθνούς ασφάλειας, διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας.

Πέραν των γεωστρατηγικών ισορροπιών και των διεθνών ανακατατάξεων, η χώρα μας επιδιώκει να ισχυροποιήσει τις εμπορικές της σχέσεις με την Κίνα αυξάνοντας τις εξαγωγές της με έμφαση στους τομείς των αγροτικών και των τυποποιημένων προϊόντων.

Παράλληλα, έμφαση δίνεται και στον τομέα του τουρισμού, καθώς η Κίνα αποτελεί πολύ σημαντική αγορά. Μάλιστα ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με νέα έκθεση των IPK / ITB οι Κινέζοι παρουσιάζουν αυξανόμενη επιθυμία για ταξίδια στο εξωτερικό το ερχόμενο 12μηνο, στοιχείο που θέτει τις βάσεις για σημαντική ανάκαμψη της αγοράς το 2024. Η έκθεση εκτιμά ότι για την αγορά της Κίνας, στο άμεσο μέλλον, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες ότι θα επιτευχθούν τα επίπεδα εξερχόμενου τουρισμού του 2019.