Κάμερες, φωτογράφοι και δημοσιογράφοι θα είναι συγκεντρωμένοι σήμερα στις 10.00 το πρωί έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού στο ισόγειο της βουλής για την πρώτη συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και Στέφανου Κασσελάκη μετά την εκλογή του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεσολάβησε ένας μήνας και έξι ημέρες από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Στέφανος Κασσελάκης στρέφοντας τα βλέμματα της κοινής γνώμης πάνω του αλλά και προκαλώντας εσωκομματικούς τριγμούς στο κόμμα του.

Κυβερνητικά στελέχη αναδεικνύουν το θεσμικό χαρακτήρα της σημερινής συνάντησης των δύο πολιτικών αρχηγών, ενώ το ενδιαφέρον περιστρέφεται στη σημειολογία της σημερινής συνάντησης, καθώς ακόμη και από τον τυπικό μίνι διάλογο μπροστά στις κάμερες, η γλώσσα του σώματος είναι αυτή που λέει πολλά σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ο πρωθυπουργός πάντως εμφανίζεται δεκτικός σε μια πολιτική αντιπαράθεση με επιχειρήματα και προτάσεις, αποτάσσοντας τον τοξικό λόγο και τα fake news, ενώ μιλώντας τη Δευτέρα το βράδυ στον Economist τόνιζε: «βρισκόμαστε σε μια ενδιαφέρουσα θέση τώρα, έχουμε ουσιαστικά ένα κόμμα που είναι πολύ ισχυρό, και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι κατακερματισμένα. Θα έλεγα πως έχουμε ακόμα μεγαλύτερη υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα τηρήσουμε το εκλογικό μας πρόγραμμα και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείχνουν οι πολίτες».

«Με πυξίδα τις μεταρρυθμίσεις»

Λίγη ώρα μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 11.00 στη βουλή στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο τρόπο επιλογής των διοικήσεων στα νοσοκομεία και στους φορείς του Δημοσίου με κριτήρια πιο αξιοκρατικά, τεστ δεξιοτήτων και συμβόλαια απόδοσης κάνοντας λόγο για μια πραγματική επανάσταση.

Εν τω μεταξύ στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν εστιασμένο το χθεσινό μαραθώνιο υπουργικό συμβούλιο. Με το νέο φορολογικό σχέδιο που βρέθηκε στο επίκεντρο ορίζονται μέτρα για τη φορολογική μεταχείριση εσόδων, δαπανών και ΦΠΑ και την υποχρεωτική διαβίβασή τους στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA, ενώ δίνεται στους ελεύθερους επαγγελματίες κίνητρο για τη φορολογική τους συνέπεια, καθώς όσοι εμφανίζουν κέρδη πάνω από το κατώτατο τεκμαρτό όριο θα απαλλάσσονται, από το 2024, αυτομάτως από το 50% του τέλους επιτηδεύματος.

Μέτρα κατά της ενεργειακής ακρίβειας

Επεκτείνεται το επίδομα θέρμανσης και στα νοικοκυριά που θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα με κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που αφορούν τους δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης άλλων μορφών ενέργειας. Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης χορηγείται επίδομα για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας για σκοπούς θέρμανσης 350 ευρώ πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, και προσαυξανόμενο κατά είκοσι τοις εκατό (20%) για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου. Παράλληλα, θεσπίζεται για τις πολύτεκνες οικογένειες ένα νέο ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας με σκοπό να μειωθεί δραστικά το ενεργειακό τους κόστος.

Ταξίδι – εξπρές στην Κίνα

Στο Πεκίνο μεταβαίνει αύριο ο πρωθυπουργός, ο οποίος την Παρασκευή θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί. Οι διπλωματικές προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ενώ ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για μια σύντομη επίσκεψη σε επίπεδο κορυφής, ξεκαθαρίζοντας ότι ο χρονισμός της επίσκεψης δεν έχει τίποτα να κάνει με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή, καθώς ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολλούς μήνες.