Κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η χώρα μας με την Τουρκία, μία συμφωνία που θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, την ώρα που η γείτονα διαιωνίζει την καχυποψία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον ρόλο που διαδραματίζει.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος είναι, στο τέλος του Συμβουλίου να βγει κοινό ανακοινωθέν, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει:

  • Τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα ενός Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη για την καλύτερη συνεννόηση Αθήνας και Άγκυρας για τον έλεγχο των ροών.
  • Τη δέσμευση των δύο χωρών για αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων.
  • Την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Άγκυρας για ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του Αν. Αιγαίου (Ρόδο, Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω, Λέρο και Καστελλόριζο).

Σύμφωνα με κυβερτνητική πηγή, η συμφωνία είναι σε «καλό δρόμο», όπως φάνηκε και από το πρόσφατο ταξίδι του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Καιρίδη στην Άγκυρα, όπου είχε τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του Αλί Γερλίκαγια. Είχαν προηγηθεί συνομιλίες του Δ. Καιρίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ την επομένη πραγματοποιήθηκε τετ α τετ κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Προ ημερών, στις 23 Σεπτεμβρίου τεχνικά κλιμάκια από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και την Τουρκία συναντήθηκαν στη Βουλγαρία, ενώ το ίδιο σχήμα θα συναντηθεί ξανά στις 15 Νοεμβρίου στις Σαράντα Εκκλησιές της ευρωπαϊκής Τουρκίας.

Μετά τη συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται στην Αθήνα, στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Α. Γερλίκαγια ανταποδίδοντας την επίσκεψη Καιρίδη, ώστε να οριστικοποιηθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.